Analiziramo obećanja političara: Dolazak stranih investitora

Analiziramo obećanja političara: Dolazak stranih investitora

Analiziramo obećanja političara: Dolazak stranih investitora

Komentari su isključeni na Analiziramo obećanja političara: Dolazak stranih investitora

“Nemački investitor sa dugogodišnjom poslovnom tradicijom izabrao je Kruševac kao investicionu destinaciju i do kraja 2016. godine izgradiće se fabrika za proizvodnju kablova u kojoj će se, u prvoj fazi, zaposliti 2.500 nezaposlenih lica.“

Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca

(ekspoze prilikom izbora za gradonačelnika, 08.07.2016. godine)

Za obećanja političara kada je reč o otvaranju novih fabrika u Kruševcu može se reći da su davana po identičnom šablonu kao i obećanja za rešavanje statusa kruševačkih preduzeća. Želje su, najčešće, bile ispred realnosti, tako da je relativno mali broj obećanja ispunjen, a ni dati rokovi nisu poštovani.

Početkom 2013. godine Kruševljanima je obećana izgradnja turske fabrike čarapa koja bi uposlila 100 radnika.

Kruševac smo izabrali zbog toga što ima slobodnu zonu, kao i zbog velike stope nezaposlenosti”, kazao je tada Tanjugu vlasnik kompanije Arif Kazdal, nakon razgovora sa gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem.

Razgovarali smo o potencijalnim lokacijama, videćemo da li će predstavnici turske kompanije izgraditi novi objekat ili će adaptirati postojeće napuštene objekte velikih sistema”, kazao je gradonačelnik Gašić.

Kao potencijalni investitori u Kruševcu pominjane su brojne italijanske kompanije – “Facma”, SAI, “Mira Italia” i “Euromat”.

Avgusta 2013. godine najavljen je dolazak italijanske kompanije koja bi proizvodila hladnjače.

Kako je Tanjugu rekao gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, investicija bi u prvih šest meseci iznosila  million evra i to bi bila prva inicijalna ulaganja.

Sve te firme imaće apsolutnu podršku lokalne samouprave, dozvole se neće čekati kao pre godinu dana, više od 365 dana, a na raspolaganju će im 24 časa biti Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj”, rekao je Gašić.

“Imamo italijansku kompaniju koja želi da dođe sa pirotehničkim sredstvima. Imamo grčke kompanije koje žele da kupuju mlečne proizvode i meso i mesne prerađevine iz Kruševca“, izjavio je oktobra 2013. godine, u intervjuu objavljenom na sajtu NALED-a, tadašnji gradonačelnik Bratislav Gašić.

Marta 2015. godine odborici Skupštine Kruševca doneli su odluku da se Grad kreditno zaduži 930 miliona dinara za kupovinu slobodnog građevinskog zemljišta i podizanje hale za potencijalnog investitora koji bi bio zakupac te hale.

Reč je o zaduživanju za poznatog investitora, došli smo do toga da smo ušli u najuži izbor, reč je o investitoru koji donosi oko 3.500 novih radnih mesta. Grad je ponudio da učestvuje u izgradnji hale za potencijalnog investitora, što nas je i kvalifikovalo da uđemo u najuži izbor”, kazao je gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović.

U javnosti se špekulisalo da se radi o investitoru iz SAD ali potpuna informacija nikada nije objavljena.

Krajem 2015. godine ponovo su bili aktuelni Italijani, ovoga puta sa autodelovima, i Turci.

“Očekujemo dolazak italijanske kompanije koja proizvodi autodelove koja će uložiti oko pet miliona evra, kao i dolazak turske kompanije koja će na sadašnoj lokaciji “Zvezde” zaposliti 150 radnika, a pružićemo im i pomoć pri izgradnji nove lokacije gde bi zaposlili još 1000 radnika”, izjavio je gradonačelnik Dragi Nestorović.  

Nakon mnogo licitiranja i neuspešnih najava sa Amerikancima, Japancima i Italijanima Dragi Nestorović je u svom ekspozeu, prilikom izbora za gradonačelnika, jula  2016. godine, obelodanio da se očekuje dolazak investitora iz Nemačke.

“Nemački investitor sa dugogodišnjom poslovnom tradicijom izabrao je Grad Kruševac kao investicionu destinaciju. Do kraja 2016. godine izgradiće se fabrika za proizvodnju kablova površine 20.000 kvadrata u kojoj će se, u prvoj fazi, zaposliti 2.500 nezaposlenih lica a kasnije, u drugoj fazi, nakon dogradnje novih 20.000 kvadrata, zaposliće se još 1.500 nezaposlenih lica”, istakao je Nestorović.

Ugovor o izgradnji fabrike autodelova u Kruševcu nemačka kompanija “Kromberg & Šubert” potpisala je sa Vladom Srbije i Gradskom upravom Kruševca 21. oktobra 2016. godine.

Objavljeno je da je vrednost investicije 29 miliona evra, a Vlada Srbije je dala podsticaj od 9,5 miliona evra. Kao rok za završetak fabrike naveden je kraj 2017. godine.

Kako je navedeno pismu o namerama, koje je investitor uputio Gradu, u prvoj fazi gradiće se 18.000 kvadrata proizvodnog pogona i 3.000 kvadrata za administraciju, a tokom pet godina, koliko traje prva faza, biće uposleno 2.500 radnika, a u drugoj fazi još 1.500 radnika.

Prema podacima iz nemačke kompanije do kraja 2017. godine posao je dobilo 250 radnika. Planirano je da do kraja 2018. godine posao dobije ukupno 1.000 radnika, a do 2022. godine 2.500 ljudi.

ActionSEE-visibility-2

 

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

Evropska unija i srpska šljivovica

Komentari su isključeni na Evropska unija i srpska šljivovica

Analiziramo obećanja političara: Izgradnja bioenergane

Komentari su isključeni na Analiziramo obećanja političara: Izgradnja bioenergane

Novi projekat Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac

Komentari su isključeni na Novi projekat Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac

Svaka deseta izjava predsednika Republike Aleksandra Vučića istinita

Komentari su isključeni na Svaka deseta izjava predsednika Republike Aleksandra Vučića istinita

Tri milijarde evra od donacija Evropske unije

Komentari su isključeni na Tri milijarde evra od donacija Evropske unije

Bezbednost mladih na Internetu je važna

Komentari su isključeni na Bezbednost mladih na Internetu je važna

Svrha postojanja medija – osnove medijske pismenosti

Komentari su isključeni na Svrha postojanja medija – osnove medijske pismenosti

Etička pravila i novinarski kodeksi

Komentari su isključeni na Etička pravila i novinarski kodeksi

Kako Google zna sve o meni?

Komentari su isključeni na Kako Google zna sve o meni?

Predstavljeni rezultati projekta “Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu?”

Komentari su isključeni na Predstavljeni rezultati projekta “Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu?”

Evropski pokret u Srbiji organizovao drugu obuku za novinare u okviru projekta “Evropa za mene”

Komentari su isključeni na Evropski pokret u Srbiji organizovao drugu obuku za novinare u okviru projekta “Evropa za mene”

Ćirilica u Evropi nije problem

Komentari su isključeni na Ćirilica u Evropi nije problem

Create AccountLog In Your Account