Zajedno za Srbiju podržava raskid ugovora sa vlasnicima “TRAJALA”

Zajedno za Srbiju podržava raskid ugovora sa vlasnicima “TRAJALA”

 

20131120 zzs
Vesna Vesković, odbornica “Zajedno za Srbiju”

– Iako smo potpuno svesni vrlo loše situacije u privredi našeg grada i velike neizvesnosti koja čeka zaposlene u najvećoj kruševačkoj fabrici ukoliko dođe do raskida ugovora, “Zajedno za Srbiju” smatra da predmetni ugovor treba raskinuti i podržava inicijative i mere koje lokalni i republički organi preduzimaju u tom pravcu.- izjavila je na konferenciji za novinare Vesna Vesković, odbornica “Zajedno za Srbiju”

– Mišljenja smo da su država i grad tokom prethodnih godina mnogo učinili da se pomogne kupcu, odnosno rukovodstvu TRAJAL-a da postavi fabriku na zdrave noge i organizuje rad od koga bi nekoliko hiljada zaposlenih i njihove porodice mogli normalno da žive. Od samog privatizacionog ugovora iz 2006.godine koji je bio veoma povoljan za bugarsku firmu BRIKEL ,što se vidi i po kuporodajnoj ceni od 12 miliona evra, preko višegodišnje pomoći države u procesu realizacije socijalnih programa i investicionih obaveza preuzetih ugovorom, do konverzije dugova u trajni ulog države u kapital preduzeća – Republika i Grad Kruševac iskazivali su maksimalnu podršku većinskom vlasniku u nameri da se sačuvaju radna mesta i egzistencija velikog broja sugrađana koji žive od TRAJALA.-  kazala je Veskovićeva i nastavila – Nažalost, u proteklih sedam godina broj zaposlenih je skoro prepolovljen – smanjen je sa početnih 3500 na manje od 2000 radnika, više puta su odlagane i nisu do kraja realizovane obaveze od 25 miliona evra investicija, godinama nisu izmirivane obaveze prema državi i zaposlenima, tako da je krajem 2011.godine  TRAJAL dugovao državi oko 1,5 milijardi dinara na ime neplaćenih poreza i oko 850 miliona na ime neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.  Vlada RS i Penzioni fond su u oktobru 2011.g. taj ogromni dug preduzeća od oko 22 miliona evra konvertovali u trajni ulog države u kapital preduzeća i time realno relaksirali dalje poslovanje. Pored toga, početkom 2012.godine država je pomogla u dovođenju kompanije KUPER u Kruševac, od koje je BRIKEL naplatio 13 miliona evra na ime kupoprodaje fabrike guma.

Republika Srbija i grad Kruševac su sa 22 miliona evra konverzije duga i sa pomaganjem kod prodaje dela fabrike KUPERU za 13 miliona evra, jasno iskazali nastojanje da se privatizacioni ugovor otpoštuje i da preduzeće opstane i sačuvaju se radna mesta.  Međutim, u protekle dve godine preduzeće je nastavilo sa dotadašnjom praksom tako da danas TRAJAL duguje skoro 450 miliona dinara na ime doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje i skoro 190 miliona dinara na ime poreza.

– “Zajedno za Srbiju” smatra da se agonija preduzeća i zaposlenih mora prekinuti, da Vlada treba da raskine ugovor o privatizaciji, ali je neophodno da se odmah mobilišu svi državni resursi za pronalaženje strateškog partnera kako bi se izbegla sudbina drugih 14 preduzeća iz Kruševca čije su ugovori o privatizaciji raskinuti.Kad već govorimo o drugim neuspešnim i raskinutim privatizacijama u našem gradu, želim da naglasim da je, bez izuzetka, svaka od tih privatizacija sprovedena u vreme Vlade dr Vojislava Koštunice i u periodu kada je kruševačku vlast predvodio DSS,  a predsednik opštine, odnosno gradonačelnik bio Dragan Azdejković. Konkretno, kod privatizacije TRAJALA u tenderskoj komisiji je član delegiran ispred lokalne samouprave bio tadašnji gradski menadžer, a sadašnji pomoćnik gradonačelnika za finansije, gospodin Ćosić.- istakla je Vesna Vesković.

U periodu od  7. do 9. novembra širom Srbije su prikupljani potpisi građana koji podržavaju osnivanje nove političke partije “Zajedno za Srbiju”. Inicijativni odbori za osnivanje Stranke postoje u skoro 80 gradova i opština, među kojima Kruševac nije u tri najveća grada, ali je kruševački  Odbor prihvatio  zadatak da prikupi potpise u kvoti koja je bila treća po veličini u Srbiji. Najveći broj potpisa prikupljen je u Nišu i Šapcu, a odmah iza njih u Kruševcu. Više od 12.000 prikupljenih potpisa je juče predato nadležnim državnim institucijama koje imaju zakonski rok od 60 dana za upis u registar.Nova stranka bi zvanično trebalo da bude registrovana do kraja 2013. godine.

– Inicijativni odbor  u Kruševcu je imao lak zadatak jer smo naišli na veliko interesovanje i odziv građana koji su želeli da podrže osnivanje nove stranke. Razlozi zbog kojih nas sugrađani podržavaju su najpre ti da su ideja i program  buduće stranke koji se mogu definisati kroz slogan “Samouprava, solidarnost,Evropa” prihvatljivi i bliski većini sugrađana, ali postoji bar još jedan razlog. Sugrađani veruju članovima i aktivistima Inicijativnog odbora “Zajedno za Srbiju” u Kruševcu jer se radi o ljudima koji uživaju ugled u svom okruženju.- rekla je Vesna Vesković dodajući da je u Kruševcu prikupljeno 650 potpisa za regsitraciju nove političke stranke.

Slaviša Milenković

ostavite komentar

Create AccountLog In Your Account