Donacije Evropske unije za poboljšanje infrastrukture

Donacije Evropske unije za poboljšanje infrastrukture

Donacije Evropske unije za poboljšanje infrastrukture

Komentari su isključeni na Donacije Evropske unije za poboljšanje infrastrukture

U poslednjih 12 godina Kruševac je od Evropske unije dobio donacije koje su premašile 33 miliona evra, a najviše sredstava utrošeno je za velike infrastrukturne projekte.

Svakako da su najznačajnije donacije koje su iskorišćene za rešavanje osnovnih infrastrukturnih problema. Za projekat „Odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda sa teritorije Kruševca“ Evropska unija je donirala 22.653.700 evra što je 95% od ukupne vrednosti projekta.

4_Otpadne-vodeZa izradu studije izvodljivosti za prečišćavanje i tretman otpadnih voda donirano je 375.000 evra, za rekonstrukciju i proširenje Fabrike vode u Majdevu iz fondova Evropske unije obezbeđeno je 7.040.000 evra dok je za izgradnju novih paviljona u Vaspitno – popravnom domu dato 2.500.000 evra.

Grad Kruševac je februara 2014. godine potpisao Memorandum o razumevanju sa Misijom OEBS u Srbiji, a povodom realizacije projekta „Ovde smo zajedno“ – Evropska podrška za inkluziju Roma, koji je finansirala Evropska unija.

U okviru projekta je formiran Mobilni tim za inkluziju Roma grada Kruševca koji je imenovan od strane Gradskog veća kao stalno radno telo, a koji se bavi obrazovanjem, zdravstvom i zapošljavanjem romske populacije. Grad Kruševac je u okviru projekta dobio i vozilo „Dačija Daster“ u vrednosti od 9.742 Eura, koji je tokom trajanja projekta služio za implementaciju projektnih aktivnosti, a nakon završetka projekta je postao vlasništvo grada.

Grad Kruševac je u okviru projekta „Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“ za implementaciju stambene komponenete dobio sredstva za izradu Plana detaljne regulacije za naselje Panjevac u iznosu od 1.281.250 dinara. Stambena komponenta projekta je bila usmerena na unapređenje životnih uslova lokalnih romskih zajednica i doprinos njihovoj integraciji u društvo“, objašanjava Zorana Pavlović iz Odeljenja za društvene delatnosti Grada Kruševca.

Krajem 2015. godine započela je realizacija projekta „Osnažiti“ kojim su Javno komunalno preduzeće „Kruševac“, Grad Kruševac i Udruženje „TREE HOUSE“ konkurisali kod Delegacije Evropske Unije u cilju osnaživanja Roma u sektoru reciklaže. Projekat je odobren od strane Evropske Unije u iznosu od 200.991  evra dok je učešće grada 2.000.000 dinara.

Tokom 2016. i 2017. godine u okviru projekta „Osnažiti“ je radno angažovano osam osoba romske nacionalnosti sa IV, VI i VII stepenom stručne spreme koja su učestvovala u određenim fazama projekta.

Podeljeno je 40 kolica i HTZ oprema za 40 individualnih sakupljača sekundarnih sirovina romske nacionalnosti koji sekundarne sirovine dostavljaju JKP „Kruševac“. Takođe, 15 najugroženijih seoskih operatera je dobilo opremu za sakupljanje i skladištenje reciklažnog otpada. Unapređen je rad reciklažnog centra JKP „Kruševac“ nabavkom odgovarajuće opreme (vertikalna presa za baliranje, perforator, ručna transportna traka, kontejneri, elektronska vaga, ručni paletni viljuškari, ručna transportna kolica, posude za otpad), a takođe je nabavljeno i vozilo – traktor.

Posebno je značajan aspekt projekta bio usmeren na socijalnu inkluziju Roma grada Kruševca, jer je dao ogroman doprinos u implementaciji Strategije za unapređivanje položaja Roma grada Kruševca (radionice inkluzivnog karaktera, obuke, okrugli stolovi, sastanci, učešće u različitim manifestacijama na nivou grada – obeležavanje Svetskog dana Roma, Eko dan, prikupljanje slatkiša za siromašnu romsku decu, obezbeđenje užina romskoj deci, sportske aktivnosti, podela novogodišnjih paketića deci sakupljača sekundarnih sirovina, zdravstvena predavanja i slično)“, dodaju u Odeljenju društvenih delatnosti.

Sredstvima Evropske unije je u okviru projekta nabavljena oprema u iznosu od 3.652.089 dinara, a koja je bila usmerena kako na Reciklažni centar JKP „Kruševac“, tako i na individualne sakupljače sekundarnih sirovina i seoske operatere.

4_EUJoš jedna donacija pomogla je unapređenju života romske zajednice u Kruševcu. Švedska agencija za međunarodnu saradnju SIDA je za projekat „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih grupa stanovništva sa fokusom na Romkinje“ donirala 184.630 evra.

Dva nova montažna vrtića, „Lane“ i „Sunce“ predškolske ustanove „Nata Veljković“, za čiju je izgradnju i opremanje Evropska unija uložila više od 300.000 evra u okviru aktivnosti IMPRES projekta, otvorena su marta 2014. u Kruševcu.

Značajna sredstva od zemalja članica i Evropske unije građani Kruševca dobili su i kroz programe „Exchange“. Za projekat „Izgradnja ekoloških kapaciteta u gradu Kruševcu“ donirano je 87.518 evra a za projekat „GIS kao sredstvo za poboljšanje efikasnosti i konkurentnosti Kruševca“ 234.895 evra.

Evropska unija je kroz program „Exchange 3“ za projekat „Kontakt centar za rad sa građanima – bolji kvalitet života“ donirala 171.590 evra dok su nemačko Ministartvo za ekonomsku saradnju i razvoj i Vlada Švajcarske dali 33.000 evra za unapređenje ulične rasvete ugradnjom LED svetiljki.

Podrška EU je posebno značajna u oblasti unapredjivanja infrastrukture, kako bi se unapredili uslovi života manjinskih i marginalizovanih grupa stanovništva. Ulaganja u infrastrukturu su značajni investicioni poduhvati koji zahtevaju ogromna finansijska ulaganja“, ističu u Gradskoj upravi Kruševca.

Sredstva iz donacija Evropske unije nisu zaobišla ni Aleksandrovac. Za projekat „Viteško vino“ EU je donirala 510.000 evra za unapredjenje proizvodnje, kvaliteta i marketinga srpskog vina, kao i mogućnost obrazovanja i umrežavanja proizvodjača dok je za projekat „Giz Impact“ dobijeno 20.000.000 dinara.

EU2Me-logo-EU-logo-1024x383

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

Medijski trikovi na koje nasedamo

Komentari su isključeni na Medijski trikovi na koje nasedamo

Hoće li čvarci, pihtije i kavurma preživeti srpski ulazak u EU?

Komentari su isključeni na Hoće li čvarci, pihtije i kavurma preživeti srpski ulazak u EU?

Ekologija i zaštita životne sredine – veliki izazovi u procesu pristupanja EU

Komentari su isključeni na Ekologija i zaštita životne sredine – veliki izazovi u procesu pristupanja EU

Lokalne vlasti malo rade na informisanju građana o procesu pridruživanja EU

Komentari su isključeni na Lokalne vlasti malo rade na informisanju građana o procesu pridruživanja EU

Tri milijarde evra od donacija Evropske unije

Komentari su isključeni na Tri milijarde evra od donacija Evropske unije

Analiziramo obećanja političara: Prodaja preduzeća

Komentari su isključeni na Analiziramo obećanja političara: Prodaja preduzeća

Mali rečnik medijske pismenosti

Komentari su isključeni na Mali rečnik medijske pismenosti

Istinomer forum “Ko mrsi konce građanima Kruševca?”

Komentari su isključeni na Istinomer forum “Ko mrsi konce građanima Kruševca?”

Bez strateškog planiranja nema približavanja Evropskoj uniji

Komentari su isključeni na Bez strateškog planiranja nema približavanja Evropskoj uniji

Analiziramo obećanja političara: Vrtić u Obrežu

Komentari su isključeni na Analiziramo obećanja političara: Vrtić u Obrežu

Ćirilica u Evropi nije problem

Komentari su isključeni na Ćirilica u Evropi nije problem

Političke stranke nezainteresovane za proces evropskih integracija

Komentari su isključeni na Političke stranke nezainteresovane za proces evropskih integracija

Create AccountLog In Your Account