5. oktobar – 21 godina posle

5. oktobar – 21 godina posle

5. oktobar – 21 godina posle

Komentari su isključeni na 5. oktobar – 21 godina posle

Sam pomen datuma 5. oktobar kod mnogih u Srbiji danas izazove gorki ukus u ustima i pokrene lavinu psovki. Nije da nema razloga za tako nešto. Najgora su velika, a iznevrena očekivanja. Posebno što je najavljena promena otišla u neku sasvim drugu stranu i stanje odvela u još gore. Životi mnogih su protraćeni u nerazumnim borbama za golo preživljavanje. Životi mnogih drugih su “presađeni” pod neka druga neba, u neke druge zemlje. Tamo gde ima reda i ima pravde, koliko – toliko. I kad se računi svedu na kraju, ostaje poražavajuća istina. O neverovatno niskom nivou obrazovanosti jednog evropskog naroda u 21-om veku. I o neverovatno visokom nivou kriminala i korupcije u jednoj savremenoj državi. Mali istorijski pregled daje tekst preuzet sa portala KruševacPRESS:

Danas se navršava 21 godina od velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Povod za demonstracije bile su tvrdnje predstavnika Demokratske opozicije Srbije (DOS) da je tadašnja vlast lažirala rezultate izbora za predsednika Savezne republike Jugoslavije na kojima je, po navodima DOS, njihov kandidat Vojislav Koštunica pobedio Miloševića.

Na poziv DOS-a, građani su 5. oktobra na plato ispred tadašnje Savezne skupštine stigli iz čitave Srbije. U kilometarskim kolonama automobila, autobusa i kamiona, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu skupštine, ali su učesnici protesta ipak demolirali i zapalili to zdanje, kao i zgradu Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građane je sa terase Skupštine Beograda pozdravio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica. Narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao mu.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja je umro od srčanog udara, a ukupno je povređeno 65 osoba.

DOS je nedugo po preuzimanju vlasti praktično prestao da postoji, a tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u Srbiji.

Tadašnji ministar informisanja u Vladi Srbije Aleksandar Vučić je aktuelni šef države. Potpredsednica tadašnje savezne vlade Maja Gojković je ministarka kulture. Bivši istaknuti član JUL-a Aleksandar Vulin danas je ministar unutrašnjih poslova, dok je nekadašnji portparol Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić predsednik parlamenta.

U međuvremenu, njima su se u donjim ešalonima vlasti pridružili i pojedini istaknuti funkcioneri partija koje su oktobru 2000. godine činile DOS.

Izvor: krusevacpress.com

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

Reč godine u Srbiji: protest

Komentari su isključeni na Reč godine u Srbiji: protest

Izbori se pomeraju za posle vanrednog stanja

Komentari su isključeni na Izbori se pomeraju za posle vanrednog stanja

Konkurs za članove Saveta za praćenje Lokalnog antikorupcijskog plana

Komentari su isključeni na Konkurs za članove Saveta za praćenje Lokalnog antikorupcijskog plana

Nova i stara godina

Komentari su isključeni na Nova i stara godina

Da li je fašizam stvarno pobeđen?

Komentari su isključeni na Da li je fašizam stvarno pobeđen?

Bez slobodnih medija nema demokratije

Komentari su isključeni na Bez slobodnih medija nema demokratije

IZBORI 2022: Pravo glasa ima 6.501.689 građana Srbije

Komentari su isključeni na IZBORI 2022: Pravo glasa ima 6.501.689 građana Srbije

Kruševljani protestovali danas

Komentari su isključeni na Kruševljani protestovali danas

Korak po korak do boljeg života – predložite i Vi

Komentari su isključeni na Korak po korak do boljeg života – predložite i Vi

I Evropa vidi autoritarnu Srbiju

Komentari su isključeni na I Evropa vidi autoritarnu Srbiju

Krenulo je…

Komentari su isključeni na Krenulo je…

Kad ne može drugačije…

Komentari su isključeni na Kad ne može drugačije…

Create AccountLog In Your AccountSkip to content