Analiziramo obećanja političara: Prodaja preduzeća

Analiziramo obećanja političara: Prodaja preduzeća

Analiziramo obećanja političara: Prodaja preduzeća

“Očekujem  da će se stanje u IMK “14. oktobar“ stabilizovati do 30. juna 2014. godine i da će biti pronađen adekvatan strateški partner”.

Bratislav Gašić, gradonačelnik Kruševca

(IMK “14. oktobar”, 14.10.2013.)

Verovatno najviše obećanja lokalnih političara u poslednjih nekoliko godina odnosilo se na status i sudbinu  kruševačkih preduzeća. Na svakom sastanku, protestu, štrajku, političari su izneli barem po jedno obećanje. Neka od njih su, sa manjim ili većim odstupanjima u rokovima, ispunjena, ali većina nije.

“Beloruski ‘Amkodor’ zainteresovan je za kupovinu ’14. oktobra’. Imamo Indonežane koji su zainteresovani za jedan deo proizvodnih pogona ‘Trayala’. Izraelska kompanija želi da izgradi 50 hektara plastenika i nudimo im Fabriku ulja…- izjavio je oktobra 2013. godine, u intervjuu objavljenom na sajtu NALED-a, tadašnji gradonačelnik Bratislav Gašić.

Mesec dana kasnije, u  intervjuu objavljenom 20. novembra 2013. godine, gradonačelnik Gašić je govorio o planovima za “Savremeni dom”, Fabriku ulja, konfekciju “Zvezda” i IMK “14. oktobar”.

Savremeni dom i Fabrika ulja će do kraja meseca dobiti socijalne programe i, na našu žalost, 99 odsto radnika se prijavilo da te dve firme napuste. Ipak, na našu sreću, mi ćemo u tim fabrikama moći da zaposlimo nove ljude“, rekao je Gašić.

On je objasnio da su u toku pregovori sa “Južnim Banatom” i “Vitalom” oko obnavljanja jednog dela proizvodnje u Fabrici ulja u kojoj će moći da radi oko 100 ljudi.

Takođe je najavio da postoji mogućnost da konfekcija “Zvezda” obnovi jedan deo proizvodnje.

“Kruševac očekuje investicije iz Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti hemije i farmaceutske industrije, izjavio je Tanjugu, 16. januara 2014. godine, predsednik Regionalne privredne komore u Kruševcu Predrag Vukićević.

Prema njegovim rečima “desetak privrednih subjekata, među kojima su Hemijska industrija ‘Župa’, Fabrika maziva i Fam Farm, pripremili su određene projekte koji će od 23. januara biti predstavljeni investitorima u Indiji i UAE”.

Predstavnici kubanske firme “Labiofarm” su prvi put boravili u Kruševcu avgusta 2013. godine. Tada su obećali da će do kraja godine  započeti proizvodnju homeopatskih lekova koji se koriste u terapiji protiv kancera, da će to biti jedina takva fabrika u Evropi, kao i da će kupiti preduzeće “Fam farm”. Deset meseci kasnije ponovo su bili u Kruševcu.

“Grad Kruševac će podržati ponovno pokretanje proizvodnje u fabrici lekova s obzirom da će se, po najavama, u startu u ovom kolektivu zaposliti 50 -tak radnika”, izjavio je nakon sastanka sa Kubancima  gradonačelnik Nestorović.

Zanimljivo da su ovi razgovori vođeni nekoliko meseci nakon što je “Fam farm” otišao u stečaj!

Investitori u Kruševac stižu naredne godine”, poručio je odbornicima Skupštine grada gradonačelnik Dragi Nestorović na poslednjoj sednici u 2015. godini.

On je odbornicima rekaoda je konfekcija ‘Zvezda’ u strečajnom postupku od maja, a da postoji interesovanje investitora za njeno preuzimanje. Interesenata ima i za HI ‘Župa’, a rešenja nema za ‘Jastrebac’, Fabriku ulja i ‘Savremeni dom’”.

U ovom trenutku u ‘Branku Perišiću’ se zahteva sprovođenje predstečajnog postupka. Postoji zainteresovanost strane kompnaije za preuzimanje i nastavak proizvodnje u ovom preduzeću”, kazao je tada Nestorović.

Prilikom ponovonog izbora na funkciju gradonačelnika, maja 2016. godine,  Nestorović je odbornicima i javnosti poručio da se “lokalna samouprava angažovala u rešavanju problema preduzeća koja su bila u restrurkturiranju, a sada su u stečaju, te da se očekuje da češka ‘Tatra’ kupi IMK ’14. oktobar’, a firma ‘Nutrihem’ postane vlasnik HI ‘Župa’“.

Krajem oktobra 2016. godine Bratislav Gašić je, diskutujući kao odbornik,  “obećao da će ‘Tatra’ kupiti ’14. oktobar’ i vratiti na posao bar 1000 ljudi, te da će proraditi i ‘Zvezda'”.

Kakav je epilog svih ovih obećanja?

IMK “14. oktobar” je, simbolično, 14. oktobra 2017. godine preuzela “Čehoslovak grupa” u čijem sastavu posluje i “Tatra”.

Nepokretna imovina konfekcije “Zvezda” u stečaju prodata je, septembra 2017. godine,  kruševačkom preduzeću “Arabika DOO” za 66,4 miliona dinara sa malim izgledima da proizvodnja bude ponovo pokrenuta.

Fabrika ulja je u stečaju i njena pokretna imovina je ponuđena na prodaju.

“Savremeni dom” se nalazi u stečaju od jula 2015. godine i pitanje je vremena kada će imovina ovog preduzeća biti rasprodata.

Hemijsku industriju “Župa”, decembra 2016. godine, za 316 miliona dinara kupila je firma “EUCOM”.

ActionSEE-visibility-2

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

Kako su u Brusu delili novac za javno informisanje?!

Komentari su isključeni na Kako su u Brusu delili novac za javno informisanje?!

Analiziramo obećanja političara: Dečje pozorište umesto bioskopa “Evropa”

Komentari su isključeni na Analiziramo obećanja političara: Dečje pozorište umesto bioskopa “Evropa”

Evropski pokret u Srbiji organizovao drugu obuku za novinare u okviru projekta “Evropa za mene”

Komentari su isključeni na Evropski pokret u Srbiji organizovao drugu obuku za novinare u okviru projekta “Evropa za mene”

Bezbednost hrane na prvom mestu

Komentari su isključeni na Bezbednost hrane na prvom mestu

ISTRAŽIVANJE “EVROKONTAKTA”: Kako žive u Velikom Šiljegovcu, Mačkovcu i Velikoj Kruševici?

Komentari su isključeni na ISTRAŽIVANJE “EVROKONTAKTA”: Kako žive u Velikom Šiljegovcu, Mačkovcu i Velikoj Kruševici?

Mali rečnik medijske pismenosti

Komentari su isključeni na Mali rečnik medijske pismenosti

Dekonstrukcija medijskog sadržaja

Komentari su isključeni na Dekonstrukcija medijskog sadržaja

Medijski trikovi na koje nasedamo

Komentari su isključeni na Medijski trikovi na koje nasedamo

Strategije algoritamske pismenosti

Komentari su isključeni na Strategije algoritamske pismenosti

NASILJE NAD ŽENAMA: Kako zaustaviti i kazniti nasilnike?

Komentari su isključeni na NASILJE NAD ŽENAMA: Kako zaustaviti i kazniti nasilnike?

Emodži i njegov uticaj

Komentari su isključeni na Emodži i njegov uticaj

KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Iz Srbije se odlazi zbog toksične društvene atmosfere!”

Komentari su isključeni na KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Iz Srbije se odlazi zbog toksične društvene atmosfere!”

Create AccountLog In Your AccountSkip to content