Analiziramo obećanja političara: Prodaja preduzeća

Analiziramo obećanja političara: Prodaja preduzeća

Analiziramo obećanja političara: Prodaja preduzeća

“Očekujem  da će se stanje u IMK “14. oktobar“ stabilizovati do 30. juna 2014. godine i da će biti pronađen adekvatan strateški partner”.

Bratislav Gašić, gradonačelnik Kruševca

(IMK “14. oktobar”, 14.10.2013.)

Verovatno najviše obećanja lokalnih političara u poslednjih nekoliko godina odnosilo se na status i sudbinu  kruševačkih preduzeća. Na svakom sastanku, protestu, štrajku, političari su izneli barem po jedno obećanje. Neka od njih su, sa manjim ili većim odstupanjima u rokovima, ispunjena, ali većina nije.

“Beloruski ‘Amkodor’ zainteresovan je za kupovinu ’14. oktobra’. Imamo Indonežane koji su zainteresovani za jedan deo proizvodnih pogona ‘Trayala’. Izraelska kompanija želi da izgradi 50 hektara plastenika i nudimo im Fabriku ulja…- izjavio je oktobra 2013. godine, u intervjuu objavljenom na sajtu NALED-a, tadašnji gradonačelnik Bratislav Gašić.

Mesec dana kasnije, u  intervjuu objavljenom 20. novembra 2013. godine, gradonačelnik Gašić je govorio o planovima za “Savremeni dom”, Fabriku ulja, konfekciju “Zvezda” i IMK “14. oktobar”.

Savremeni dom i Fabrika ulja će do kraja meseca dobiti socijalne programe i, na našu žalost, 99 odsto radnika se prijavilo da te dve firme napuste. Ipak, na našu sreću, mi ćemo u tim fabrikama moći da zaposlimo nove ljude“, rekao je Gašić.

On je objasnio da su u toku pregovori sa “Južnim Banatom” i “Vitalom” oko obnavljanja jednog dela proizvodnje u Fabrici ulja u kojoj će moći da radi oko 100 ljudi.

Takođe je najavio da postoji mogućnost da konfekcija “Zvezda” obnovi jedan deo proizvodnje.

“Kruševac očekuje investicije iz Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti hemije i farmaceutske industrije, izjavio je Tanjugu, 16. januara 2014. godine, predsednik Regionalne privredne komore u Kruševcu Predrag Vukićević.

Prema njegovim rečima “desetak privrednih subjekata, među kojima su Hemijska industrija ‘Župa’, Fabrika maziva i Fam Farm, pripremili su određene projekte koji će od 23. januara biti predstavljeni investitorima u Indiji i UAE”.

Predstavnici kubanske firme “Labiofarm” su prvi put boravili u Kruševcu avgusta 2013. godine. Tada su obećali da će do kraja godine  započeti proizvodnju homeopatskih lekova koji se koriste u terapiji protiv kancera, da će to biti jedina takva fabrika u Evropi, kao i da će kupiti preduzeće “Fam farm”. Deset meseci kasnije ponovo su bili u Kruševcu.

“Grad Kruševac će podržati ponovno pokretanje proizvodnje u fabrici lekova s obzirom da će se, po najavama, u startu u ovom kolektivu zaposliti 50 -tak radnika”, izjavio je nakon sastanka sa Kubancima  gradonačelnik Nestorović.

Zanimljivo da su ovi razgovori vođeni nekoliko meseci nakon što je “Fam farm” otišao u stečaj!

Investitori u Kruševac stižu naredne godine”, poručio je odbornicima Skupštine grada gradonačelnik Dragi Nestorović na poslednjoj sednici u 2015. godini.

On je odbornicima rekaoda je konfekcija ‘Zvezda’ u strečajnom postupku od maja, a da postoji interesovanje investitora za njeno preuzimanje. Interesenata ima i za HI ‘Župa’, a rešenja nema za ‘Jastrebac’, Fabriku ulja i ‘Savremeni dom’”.

U ovom trenutku u ‘Branku Perišiću’ se zahteva sprovođenje predstečajnog postupka. Postoji zainteresovanost strane kompnaije za preuzimanje i nastavak proizvodnje u ovom preduzeću”, kazao je tada Nestorović.

Prilikom ponovonog izbora na funkciju gradonačelnika, maja 2016. godine,  Nestorović je odbornicima i javnosti poručio da se “lokalna samouprava angažovala u rešavanju problema preduzeća koja su bila u restrurkturiranju, a sada su u stečaju, te da se očekuje da češka ‘Tatra’ kupi IMK ’14. oktobar’, a firma ‘Nutrihem’ postane vlasnik HI ‘Župa’“.

Krajem oktobra 2016. godine Bratislav Gašić je, diskutujući kao odbornik,  “obećao da će ‘Tatra’ kupiti ’14. oktobar’ i vratiti na posao bar 1000 ljudi, te da će proraditi i ‘Zvezda'”.

Kakav je epilog svih ovih obećanja?

IMK “14. oktobar” je, simbolično, 14. oktobra 2017. godine preuzela “Čehoslovak grupa” u čijem sastavu posluje i “Tatra”.

Nepokretna imovina konfekcije “Zvezda” u stečaju prodata je, septembra 2017. godine,  kruševačkom preduzeću “Arabika DOO” za 66,4 miliona dinara sa malim izgledima da proizvodnja bude ponovo pokrenuta.

Fabrika ulja je u stečaju i njena pokretna imovina je ponuđena na prodaju.

“Savremeni dom” se nalazi u stečaju od jula 2015. godine i pitanje je vremena kada će imovina ovog preduzeća biti rasprodata.

Hemijsku industriju “Župa”, decembra 2016. godine, za 316 miliona dinara kupila je firma “EUCOM”.

ActionSEE-visibility-2

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Obožavam da dođem u Srbiju”

Komentari su isključeni na KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Obožavam da dođem u Srbiju”

Dr Nušić – slika sadašnjosti iz pera prošlosti

Komentari su isključeni na Dr Nušić – slika sadašnjosti iz pera prošlosti

Analiziramo obećanja političara: Izgradnja sigurne ženske kuće u Kruševcu

Komentari su isključeni na Analiziramo obećanja političara: Izgradnja sigurne ženske kuće u Kruševcu

Pozorišna istorija: predstava “Tvrđava”

Komentari su isključeni na Pozorišna istorija: predstava “Tvrđava”

SLOBODAN PROTOK INFORMACIJA: Lokalne vlasti, mediji i građani na zajedničkom poslu

Komentari su isključeni na SLOBODAN PROTOK INFORMACIJA: Lokalne vlasti, mediji i građani na zajedničkom poslu

ISTRAŽIVANJE STATUSA NOVINARA: Primanja za trećinu manja od proseka u Rasinskom okrugu!

Komentari su isključeni na ISTRAŽIVANJE STATUSA NOVINARA: Primanja za trećinu manja od proseka u Rasinskom okrugu!

Evropska unija i srpska šljivovica

Komentari su isključeni na Evropska unija i srpska šljivovica

KO UGROŽAVA BEZBEDNOST NOVINARA?: Sve više fizičkih napada

Komentari su isključeni na KO UGROŽAVA BEZBEDNOST NOVINARA?: Sve više fizičkih napada

Projekat “Moj poslanik”

Komentari su isključeni na Projekat “Moj poslanik”

KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Srbi u Vašingtonu pomažu jedni drugima”

Komentari su isključeni na KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Srbi u Vašingtonu pomažu jedni drugima”

Kako da institucije unaprede zaštitu podataka o ličnosti

Komentari su isključeni na Kako da institucije unaprede zaštitu podataka o ličnosti

Lažni narativi i provera činjenica

Komentari su isključeni na Lažni narativi i provera činjenica

Create AccountLog In Your AccountSkip to content