Bezbednost mladih na Internetu je važna

Bezbednost mladih na Internetu je važna

Bezbednost mladih na Internetu je važna

Komentari su isključeni na Bezbednost mladih na Internetu je važna

Jedna od velikih oblasti, kada se govori o medijskoj pismenosti, je i bezbednost dece i mladih na Internetu. Deca su po prirodi takva da su puna poverenja, i ta osobina ih čini ranjivim na mreži. Da biste sačuvali decu na Internetu neophodno je obrazovanje, otvorena komunikacija i redovno nadgledanje. Naučite ih sve o tome šta vi radite da biste obezbedili sopstvenu sigurnost na Internetu. Obavezno ih upoznajte sa opasnostima koje donosi “chat” sa strancima, usadite im potrebu za proverom porekla e-poruka i šta da rade ako misle da su slučajno preuzeli virus. Učenje dece da budu bezbedna na mreži ne mora uvek da bude samo kontrola i ograničenje.

Postoji veliki broj softvera koji filtriraju, blokiraju ili na drugi način kontrolišu lokacije na koje vaša deca mogu da pristupe na mreži. Ako više volite da sprečite sve bez ličnog nadzora, možete instalirati programe koji automatski zaboravljaju lozinke za pristup dok mama ili tata ne dozvole pristup mreži. Različite aplikacije mogu biti zabavne za decu, ali budite sigurni da znate koje aplikacije klinci koriste, i da su svesni opasnosti preuzimanje aplikacija iz sumnjivih izvora.

Digitalno nasilje je sve veći problem za decu svih uzrasta i može biti štetno za razvoj samopoštovanja deteta. Naučite svoju decu da nikad ne objavljuju ništa što ne bi objavljivali ako bi njihovi roditelji to videli. Učite ih o principima online ljubaznosti, etikecije i pristojnosti kako bi mogli da prenesu dobre navike u vreme kad budu odrasle osobe.

Kao i odrasli, i deca bi trebalo da izbegavaju klik na nepoznate e-pošte i dele svoje lozinke. Dugotrajne rečenice su najjednostavnije lozinke za decu. Njih se sećaju, a sigurnije su od kraćih (kao što su rođendani ili kućni nadimci). Uvek treba da se odjave nakon završetka rada na računaru (kod kuće, u školi ili bilo gde drugde). Tako niko ne može da pristupi ličnim informacijama ili istoriji pretraživanja.

Zlonamerni pojedinci će se pretvarati da su osobe različite starosti ili pola da bi se infiltrirali u svet dece. Deca se moraju naučiti da se povezuju samo sa ljudima koje poznaju. Treba da obaveste svoje roditelje ako su im neprijatni načini na koji se odvija online razgovor. Uputite ih o tome šta jeste i šta nije prihvatljivo kada dele fotografije na mreži.

Objasnite svojoj deci da društvene mreže nisu takmičenje u popularnosti. Kvalitet njihovih online prijatelja je ono što je važno, a ne njihov broj. Možda se vašoj deci (posebno ako su starija) to ne dopada, ali imate roditeljsku obavezu da nadgledate postove i online aktivnosti zbog svoje i njihove sigurnosti. Ako je neophodno, ovaj roditeljski pristup može biti preduslov za omogućavanje njihovog pristupa mreži. Kako rastu, možete im davati više slobode.

Mali saveti za bezbednost dece i tinejdžera na Internetu

Lična informacija: Nemojte davati lične informacije bez dozvole vaših roditelja. To znači da ne treba da delite svoje prezime, kućnu adresu, ime škole ili telefonski broj. Zapamtite, samo zato što neko traži informacije o vama ne znači da morate reći sve o sebi!

Nadimak: Kada kreirate svoje korisničko ime, ne uključujte lične podatke kao što su vaše prezime ili datum rođenja.

Lozinke: Ne delite svoju lozinku nikome osim vašim roditeljima. Kada koristite javni računar, obavezno odjavite sve korisničke naloge kojima ste pristupili pre nego što napustite terminal.

Fotografije: Nemojte objavljivati fotografije ili video snimke na mreži bez dozvole vaših roditelja.

Online prijatelji: Ne slažeš se da upoznaš prijatelja na mreži osim ako imaš dozvolu roditelja. Nažalost, ponekad se ljudi pretvaraju da su ono što nisu. Zapamtite da nije sve što čitate na mreži tačno.

Online oglasi: Ne kupujte ništa na mreži bez prethodnog razgovora s roditeljima. Neki oglasi mogu pokušati da vas prevare ponudom besplatnih stvari ili vam govore da ste nešto osvojili kao način za prikupljanje vaših ličnih podataka.

Preuzimanje: Razgovarajte sa roditeljima pre nego što otvorite prilog e-pošte ili preuzmete neki softver. Prilozi ponekad sadrže viruse. Nikada ne otvarajte prilog od nekoga koga ne poznajete.

Zastrašivanje: Nemojte slati ili odgovoriti na uvredljive poruke. Recite svojim roditeljima ako ih primite. Ako se nešto dešava na internetu, a zbog čega se osećate neprijatno, razgovarajte sa roditeljima ili sa učiteljem u školi.

Društvene mreže: Mnoge veb lokacije za socijalno umrežavanje (npr. Facebook, Twitter, Instagram…) i veb stranice za hostovanje blogova imaju minimalne zahteve za upis u registraciju. Ovi zahtevi postoje da bi vas zaštitili!

Istraživanje: Razgovarajte sa bibliotekarima, učiteljicom ili roditeljem o bezbednim i tačnim veb sajtovima za istraživanje. Javna biblioteka nudi puno resursa. Ako koristite online informacije u školskom projektu, obavezno objasnite gde ste dobili informacije.

Projektni tim

Povezani sadržaji

Strategije algoritamske pismenosti

Komentari su isključeni na Strategije algoritamske pismenosti

KAKVA JE PERSPEKTIVA MEDIJA U OKRUGU?: Težak izbor između borbe za opstanak i nezavisnosti!

Komentari su isključeni na KAKVA JE PERSPEKTIVA MEDIJA U OKRUGU?: Težak izbor između borbe za opstanak i nezavisnosti!

Donacije Evropske unije za poboljšanje infrastrukture

Komentari su isključeni na Donacije Evropske unije za poboljšanje infrastrukture

Besplatna pravna pomoć za žrtve torture i nečovečnog postupanja

Komentari su isključeni na Besplatna pravna pomoć za žrtve torture i nečovečnog postupanja

Političke stranke nezainteresovane za proces evropskih integracija

Komentari su isključeni na Političke stranke nezainteresovane za proces evropskih integracija

Novi vidovi komunikacije mladih – Internet sleng

Komentari su isključeni na Novi vidovi komunikacije mladih – Internet sleng

Privatnost i sigurnost na mreži – istraživanje

Komentari su isključeni na Privatnost i sigurnost na mreži – istraživanje

Zašto im verujemo?

Komentari su isključeni na Zašto im verujemo?

IZBORI 2022: Šta su zloupotreba javnih resursa i funkcionerska kampanja?

Komentari su isključeni na IZBORI 2022: Šta su zloupotreba javnih resursa i funkcionerska kampanja?

Pet trikova za zaštitu telefona od hakovanja – učinite svoj pametni telefon sigurnijim

Komentari su isključeni na Pet trikova za zaštitu telefona od hakovanja – učinite svoj pametni telefon sigurnijim

Softveri za prepoznavanje osoba – kako AI menja igru

Komentari su isključeni na Softveri za prepoznavanje osoba – kako AI menja igru

KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Dablin je divno mesto za umetnike”

Komentari su isključeni na KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Dablin je divno mesto za umetnike”

Create AccountLog In Your AccountSkip to content