ISTRAŽIVANJE STATUSA NOVINARA: Primanja za trećinu manja od proseka u Rasinskom okrugu!

ISTRAŽIVANJE STATUSA NOVINARA: Primanja za trećinu manja od proseka u Rasinskom okrugu!

ISTRAŽIVANJE STATUSA NOVINARA: Primanja za trećinu manja od proseka u Rasinskom okrugu!

Komentari su isključeni na ISTRAŽIVANJE STATUSA NOVINARA: Primanja za trećinu manja od proseka u Rasinskom okrugu!

Mesečna primanja novinara u Rasinskom okrugu su za 25 do 40% niža od prosečne zarade u okrugu pokazalo je istraživanje CINK-a.

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK je, u sklopu projekta “Ekonomski položaj i sloboda medija u Rasinskom okrugu”, sproveo, tokom juna i jula 2022. godine, anketu među novinarima i drugim medijskim radnicima u Rasinskom okrugu.

U anonimnoj anketi je učestvovalo 12 osoba angažovanih u medijima, iz Kruševca, Trstenika i Brusa. Anketa je bila dobrovoljna a anketni upitnik, u kojem je bilo 13 pitanja, koja su se odnosila na status medijskih poslenika i njihove stavove, popunilo je osam žena i četvorica muškaraca.

Većina anketiranih, sedmoro, u medijima radi duže od 20 godina, troje od 10 do 20 godina, a po jedna osoba manje od pet godina, odnosno između pet i deset godina.

U anketi je učestvovalo sedmoro novinara i novinarki, dvoje glavnih urednika, jedna urednica rubrike i dvojica tehničara.

Na pitanje o svom radnom status devetoro anketiranih je odgovorilo da je u stalnom random odnosu, dok je troje angažovano na neki drugi način. Ovaj podatak svakako ohrabruje, jer je 75% anketiranih stalno zaposleno, što je iznad proseka na nivou Srbije kada je reč o medijskim kućama.

Na pitanje “Koliko sati nedeljno radite?” šestoro, dakle polovina anketiranih, je odgovorila da radi između 41 i 50 sati. Troje je odgovorilo da radi više od 60 sati nedeljno, dok dvoje radi između 31 i 40 sati.

Naredno pitanje se odnosilo na redovnost primanja nadoknade za rad. Sedmoro anketiranih je odgovorilo da platu dobija uredno, svakog meseca. Dvoje anketiranih ima status volontera, dok je po jedna osoba odgovorila da “nije primila platu nekoliko meseci”, “platu dobijam sa zakašnjenjem” odnosno da “dobija honorar po prilogu”.

Za odgovor na pitanje “Koliko iznosi vaša mesečna zarada?” ponuđeno je šest opcija. Polovina anketiranih medijskih radnika odgovorila je da ima primanja do 50.000 dinara, odnosno između 40.000 i 50.000 dinara, troje ima primanja od 30.000 do 40.000 dinara, dok jedna osoba ima više od 50.000 dinara. Odgovor nije dalo dvoje anketiranih.

Ovakvi odgovori pokazuju da novinari imaju primanja niža od proseka na nivou Rasinskog okruga i gradova u kojima žive i rade. Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije prosečna neto zarada u Rasinskom okrugu, u maju 2022. godine, iznosila je 60.510 dinara. Novinari su sa svojim zaradama za 25 do 40% ispod ovog proseka”, ističe Saša Paunović iz CINK-a, koji je bio zadužen za sprovođenje ankete.

Ako već primanja nisu na odgovarajućem nivou novinari barem mogu da budu zadovoljni činjenicom da 75% njih, devetoro anketiranih, ima plaćeno penziono i zdravstveno osiguranje. Samo jedan anketirani je odgovorio negativno dok dvoje nije dalo nikakav odgovor.

Zanimljiv je bio i odgovor na pitanje “Da li ste član nekog sindikata?”. Čak 11-toro anketiranih odgovorilo je negativno a samo jedan pozitivno što jasno ukazuje da zaposleni u medijima nemaju puno poverenja u sindikate ali takođe ukazuju i da sindikatima zaposleni u medijima nisu previše interesantni kao potencijalno članstvo.

Verovatno zbog slabog prisustva sindikata većina anketiranih novinara podržava potpisivanje kolektivnog granskog ugovora za medijske radnike. Ovaj vid zaštite zaposlenih podržava devetoro anketiranih, odnosno 75%. Samo jedna osoba je bila protiv, a dvoje bez odgovora.

Izvor: KruševacPRESS

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

Novi projekat Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac

Komentari su isključeni na Novi projekat Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac

Predstavljeni rezultati projekta “Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu?”

Komentari su isključeni na Predstavljeni rezultati projekta “Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu?”

Besplatna pravna pomoć za žrtve torture i nečovečnog postupanja

Komentari su isključeni na Besplatna pravna pomoć za žrtve torture i nečovečnog postupanja

Evropski pokret u Srbiji organizovao drugu obuku za novinare u okviru projekta “Evropa za mene”

Komentari su isključeni na Evropski pokret u Srbiji organizovao drugu obuku za novinare u okviru projekta “Evropa za mene”

SUMA SUMARUM: Najviše novca za medije u vlasništvu Radoice Milosavljevića

Komentari su isključeni na SUMA SUMARUM: Najviše novca za medije u vlasništvu Radoice Milosavljevića

Projekat CINK-a: “Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji”

Komentari su isključeni na Projekat CINK-a: “Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji”

Ćirilica u Evropi nije problem

Komentari su isključeni na Ćirilica u Evropi nije problem

Udruženja se povlače iz republičkih komisija i zahtevaju formiranje novih

Komentari su isključeni na Udruženja se povlače iz republičkih komisija i zahtevaju formiranje novih

Političke stranke nezainteresovane za proces evropskih integracija

Komentari su isključeni na Političke stranke nezainteresovane za proces evropskih integracija

Analiziramo obećanja političara: Autoput Pojate – Preljina

Komentari su isključeni na Analiziramo obećanja političara: Autoput Pojate – Preljina

Kako Google zna sve o meni?

Komentari su isključeni na Kako Google zna sve o meni?

KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Ponosan sam na uspešne Srbe”

Komentari su isključeni na KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Ponosan sam na uspešne Srbe”

Create AccountLog In Your AccountSkip to content