LOKALNI IZBORI 2023: Samo SNS i SPS se bore za odbornička mesta u svih šest opština

LOKALNI IZBORI 2023: Samo SNS i SPS se bore za odbornička mesta u svih šest opština

LOKALNI IZBORI 2023: Samo SNS i SPS se bore za odbornička mesta u svih šest opština

Komentari su isključeni na LOKALNI IZBORI 2023: Samo SNS i SPS se bore za odbornička mesta u svih šest opština

Jedine dve političke opcije koje će se boriti za odbornička mesta u svih šest lokalnih samouprava Rasinskog okruga su Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije.

Lista naprednjaka je u svim gradovima na mestu broj jedan. Socijalisti su pod rednim brojem dva, osim u Aleksandrovcu gde su broj četiri.

U Kruševcu će se na glasačkom listiću naći još četiri liste. To su „Srbija protiv nasilja – dr Branislav Bata Andrić“, koalicija Zavetnika i Dveri „Nacionalno okupljanje“, koalicija NADA koju čine Novi DSS i POKS, i Srpska radikalna stranka.

Na lokalnim izborima 2020. godine lista SNS je dobila 38.915 glasova, SPS – JS 6.575, SNP 1.785 glasova, „Za Kraljevinu Srbiju“ 3.022 glasa, „Metla“ (DSS) 3.304 i SRS 1.135 glasova. Ovi rezultati teško da mogu da posluže kao reper za predstojeće izbore, jer je tada nekoliko stranaka bojkotovalo izbore.

Pregled

Šest lista se prijavilo za izbornu trku u Aleksandrovcu. Pored SNS i SPS, koji nastupa samostalno, tu su i Pokret za Župu bivšeg predsednika opštine Jugoslava Stajkovca, Jedinstvena Srbija, Grupa građana „Buđenje Župe“ Ivana Brborića i „Srbija protiv nasilja“.

Na prošlim izborima, 2020. godine, u Aleksandrovcu su se takmičile samo tri liste. Tako izgleda da će predstojeći izbori biti mnogo zanimljiviji.

I u Brusu će se na glasačkom listiću naći imena šest koalicija, stranaka i grupa građana. Redni broj tri imaće Grupa građana „Dr Duta – Brus Brusjanima“, četiri Zavetnici, pet „Srbija protiv nasilja“ a šest „Jedinstvena Srbija – Domaćinski za Brus“.

Zanimljiva borba vodiće se i u opštini Trstenik. Pored naprednjaka i socijalista mesta u lokalnom parlamentu pokušaće da obezbede „Srbija protiv nasilja“, Zavetnici, Dveri i NADA koju čine članovi i simpatizeri POKS-a.

U Varvarinu je, praktično u poslednjem trenutku, potvrđena i peta izborna lista za lokalne izbore. To je lista „Može drugačije za našu opštinu“ koju predvodi dugogodišnji predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković. Tu je i lista „Narodna stranka – Za naše ljude“ predvođena bivšom narodnom poslanicom i odbornicom dr Gordanom Čabrić i koalicija „Nacionalno okupljanje“ koju čine Dveri i Zavetnici.

Za lokalne izbore u Ćićevcu prijavljene su samo tri liste. To je, na neki način, i očekivano jer se radi o najmanjoj opštini u našem okrugu. To su liste SNS, SPS – JS i „Srbija protiv nasilja“.

Zanimljivo je da će se Srpska stranka Zavetnici boriti za mesto u pet lokalnih skupština. I pored toga što do sada nijednom nije nastupila na lokalnim izborima. „Srbija protiv nasilja“ nema svoje kandidate samo u opštini Varvarin.

Koalicija NADA (Nova DSS i POKS) boriće se za odbornička mesta samo u Kruševcu i Trsteniku. Socijalisti i Jedinstevna Srbija u četiri opštine nastupaju u koaliciji a u dve (Aleksandrovac, Brus) svako za sebe. U šest lokalnih samouprava prijavile su se samo četiri grupe građana. I to po jedna u Brusu i Varvarinu i dve u Aleksandrovcu.

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

Mamurno postizborno jutro – lokalni izbori 2023

Komentari su isključeni na Mamurno postizborno jutro – lokalni izbori 2023

GERILA 037: Poziv mladima – Izađite i glasajte!

Komentari su isključeni na GERILA 037: Poziv mladima – Izađite i glasajte!

CRTA: Tri hiljade posmatrača Crte pratiće izborni dan

Komentari su isključeni na CRTA: Tri hiljade posmatrača Crte pratiće izborni dan

IZBORI 2023: Iz Rasinskog okruga 53 kandidata za narodnog poslanika

Komentari su isključeni na IZBORI 2023: Iz Rasinskog okruga 53 kandidata za narodnog poslanika

CRTA – finalni izveštaj posmatračke misije

Komentari su isključeni na CRTA – finalni izveštaj posmatračke misije

RASPISANI IZBORI: Na birališta izlazimo 17. decembra

Komentari su isključeni na RASPISANI IZBORI: Na birališta izlazimo 17. decembra

Create AccountLog In Your AccountSkip to content