Najnovije istraživanje: Za Vučića i SNS 45 odsto

Najnovije istraživanje: Za Vučića i SNS 45 odsto

Autor: Nataša Latković, BLIC

Ukoliko bi u nedelju bili raspisani izbori, 45,1 odsto opredeljenijh birača glasalo bi za Srpsku naprednu stranku, dok bi Demokratskoj stranci glas dalo 14,1 odsto građana. Socijalističku partiju Srbije bi zaokružilo 12,8 odsto glasača, pokazuje istraživanje „Stratedžik marketinga” rađeno sredinom novembra na uzorku od hiljadu ispitanika.

Istraživanje popularnosti, BLIC 05.12.2013.
Istraživanje popularnosti, BLIC 05.12.2013.

Prema istraživanju do kojeg je došao „Blic”, sve ostale stranke nalaze se na ivici ili daleko ispod cenzusa. Među njima najbolje stoji Liberalno-demokratska partija, za koju bi glasalo 5,5 odsto ispitanika, i DSS, kome bi glas dalo 5,1 odsto građana.

Sudeći po ovoj anketi, od parlamentarnih stranaka u najgoroj poziciji je URS, u koji ima poverenje svega 2,3 odsto birača. Nizak rejting imaju i JS (0,9 odsto) i PUPS (3,3 odsto), ali se očekuje da će te dve partije na izbore izaći u koaliciji sa socijalistima.
Ipak, ovi rezultati odnose se samo na izbor opredeljenih birača, njih 48 odsto, dok preostali još nisu odlučili za koga će glasati, odbijaju da o tome govore ili neće izaći na izbore.

Ukoliko bi se uzeli u obzir stavovi svih ispitanika, uključujući i neopredeljene, rezultat bi bio potpuno drugačiji. U tom slučaju, za SNS bi glasalo 21,5 odsto građana, za DS 6,7, dok bi SPS dobio podršku od 6,1 odsto birača. Sve ostale partije bile bi ispod cenzusa i dobile bi manje od tri odsto glasova.

Među neopredeljenima najviše potencijalnih glasača imaju naprednjaci. Na pitanje za koga bi glasali ako bi ipak morali da se opredele, 11 odsto njih bi glas dalo SNS-u, šest odsto bi se opredelilo za DS, a četiri odsto za PUPS. Na izbore ne bi izašlo oko 27 odsto građana.

Rezultati ankete su pokazali da je lider naprednjaka i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i dalje najpopularniji političar u Srbiji. Vučiću veruje 23 odsto birača, dok je na drugom mestu, ali daleko ispod njega, predsednik SPS i premijer Ivica Dačić sa šest odsto podrške. Predsedniku Tomislavu Nikoliću veruje svega četiri odsto ispitanika.

Kada je u pitanju životni standard, više od polovine građana (55 odsto) smatra da će on ostati isti u narednih godinu dana. Samo 18 odsto ispitanika misli da će se on poboljšati, dok 24 odsto smatra da će biti još gori. Istraživači su konstatovali da su porasla pozitivna očekivanja za budućnost, kao i da to predstavlja zamku za Vladu ukoliko ne bude pomaka u dogledno vreme.

Čak 73 odsto birača kaže da je nezaposlenost najveći problem, a 34 odsto misli da je korupcija. Među najveće probleme građani su naveli još nizak standard, ekonomiju, opšte siromaštvo, kao i kriminal.

Istraživanje Stratedžik marketinga je pokazalo da 37 odsto građana ima pozitivno mišljenje o Rusiji, dok o istoj državi 29 odsto birača ima nepovoljno mišljenje. Manje simpatije glasači imaju prema Evropskoj uniji. Njih 27 odsto pozitivno misli o EU, dok nepovoljno mišljenje ima 42 odsto građana. Taj odnos je još negativniji kada su u pitanju SAD i članice NATO. O SAD je pozitivan stav iznelo svega 14 odsto birača, dok čak 64 odsto ima sasvim suprotno mišljenje. Samo šest odsto povoljno misli o NATO-u.

O institucijama
Uprkos aferama koje su u prethodnom periodu potresale Srpsku pravoslavnu crkvu, čak 45 odsto ispitanika o crkvi ima pozitivno mišljenje, dok 25 odsto ima negativan stav. Trećina ispitanika pozitivno vrednuje vojsku, dok o predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću više ima onih koji ga negativno ocenjuju – 31 odsto birača ima povoljno mišljenje, a 36 odsto nepovoljno.

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

“Gašić vara Vučića!”

Komentari su isključeni na “Gašić vara Vučića!”

Pripreme za stranačke izbore u DSS

Komentari su isključeni na Pripreme za stranačke izbore u DSS

Duvnjak: “Gašić je primer nesposobnosti kadrova SNS!”

Komentari su isključeni na Duvnjak: “Gašić je primer nesposobnosti kadrova SNS!”

SPS, PUPS i JS ponovo zajedno na izbore

Komentari su isključeni na SPS, PUPS i JS ponovo zajedno na izbore

Odužilo se…

Komentari su isključeni na Odužilo se…

Da li ovo sluti na nešto, ili se opet varam…?

Komentari su isključeni na Da li ovo sluti na nešto, ili se opet varam…?

Velika podrška je mit…?

Komentari su isključeni na Velika podrška je mit…?

Šešelj u Kruševcu 4. marta!

Komentari su isključeni na Šešelj u Kruševcu 4. marta!

SNS o izborima za savete mesnih zajednica

Komentari su isključeni na SNS o izborima za savete mesnih zajednica

Miting SRS u centru Kruševca

Komentari su isključeni na Miting SRS u centru Kruševca
komentara
  • Ako ste vec “Rasinski parlament”, odradite jedno istrazivanje u Krusevcu. Za koga bi Krusevljani glasali na lokalu.

  • Komentari su zatvoreni.

    Create Account    Log In Your Account    Skip to content