SAOPŠTENJE SSP: Bezbednost žena ugrožena svakog dana

SAOPŠTENJE SSP: Bezbednost žena ugrožena svakog dana

SAOPŠTENJE SSP: Bezbednost žena ugrožena svakog dana

Komentari su isključeni na SAOPŠTENJE SSP: Bezbednost žena ugrožena svakog dana

Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Kruševcu oglasio se saopštenjem koje se odnosi na položaj žena u društvu i pitanje njihove bezbednosti.

Nasilje nad ženama je dominantni problem ovog društva.

– 62% žena u Srbiji doživelo je neki oblik nasilja nakon navršenih 15 godina (OEBS 2019)

– svaka druga žena doživela je psihičko, a svaka peta fizičko nasilje od strane muškarca ili emotivnog partnera.

Valentina Radosavljević, potpredsednica GO SSP U Kruševcu FOTO: SSP
Valentina Radosavljević, potpredsednica GO SSP U Kruševcu FOTO: SSP

Ta žena je možda moja prijateljica, moja komšinica, moja poznanica, možda sam ta žena ja? Možda, jer u drušvu u kom se neguje zaštita pojedinca u odnosu na to kojoj političkoj organizaciji pripada, žena ne sme da progovori o nasilju koje trpi.

Godinama unazad, iako pod pritiskom javnosti i brojnih organizacija, vlast ne preduzima nikakvu inicijativu da položaj žena, bilo u smislu ekonomskog ili  društvenog osnaživanja podrži. Žene ostaju neme, ekonomski zavisne, a neretko, njihovo ime dospe u javnost u senzacionalističkom naslovu tabloidnih novina, onda kad više pomoći nema.

Ako se nasilje prijavi što je imperativ, koji su mehanizmi države i institucija da nas zaštite? Da li je zabrana prilaska na mesec dana dovoljna da se svih 365 dana osećamo bezbedno? Ukoliko se ipak ne osećamo bezbedno, gde se u Kruševcu možemo skloniti s obzirom da sigurna kuća nepostoji?

Vreme je da se kao društvo ozbiljno bavimo ovim problemom i reagujemo, ako ništa drugo, bar da govorimo svakoga dana o tome jer one koje bi govorile najglasnije, to više nemogu, a to su žrtve femicida.

Ja sam žena, majka, magistar farmacije koja želi odgovore na ova suštinska, sistemska pitanja i više od odgovora zahtevam sigurnost za sve žene u Kruševcu i Srbiji“, navodi se u saopštenju SSP koje je potpisala potpredsednica Gradskog odbora Valentina Radosavljević.

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

SSP: Račun JKP “Gradska toplana” u blokadi za 160 miliona dinara

Komentari su isključeni na SSP: Račun JKP “Gradska toplana” u blokadi za 160 miliona dinara

Create AccountLog In Your AccountSkip to content