Sloga: Da li je Srbija postaje “Radni logor” u Evropi?

Sloga: Da li je Srbija postaje “Radni logor” u Evropi?

Sloga: Da li je Srbija postaje “Radni logor” u Evropi?

Komentari su isključeni na Sloga: Da li je Srbija postaje “Radni logor” u Evropi?

Prenosimo u celosti saopštenje Sindikata “Sloga” izdato povodom najnovijih dešavanja u Zrenjaninu.

Sindikat “Sloga” najoštrije osuđuje događaje na gradilištu kompanije Linglong u Zrenjaninu, gde su indijski radnici bili izloženi maltretiranju i fizičkom nasilju. Ovaj slučaj je samo vrh ledenog brega u nizu problema koji se javljaju kada vlasti Republike Srbije neodgovarajuće tretiraju, regulišu i ne nadziru rad stranih investitora, posebno kineskih.

Svedoci smo da je naša država, preko svojih predstavnika, predala u ruke kineskih investitora ne samo teritoriju za njihove investicije, već i autonomiju u donošenju odluka koje direktno utiču na živote radnika. Inspekcijske službe i drugi organi zaduženi za zaštitu prava radnika ne uspevaju da se suprotstave ovakvim praksama, što dovodi do ozbiljnog ugrožavanja radnih i ljudskih prava.

Naročito nas zabrinjava netransparentnost u vezi sa kineskim investicijama i njihovim dugoročnim uticajem na našu zemlju, posebno u svetlu najavljenih projekata poput izgradnje “EXPO 2027” u Beogradu. Nakon svih dosadašnjih incidenata postoji opravdana bojazan da će se ovi projekti pretvoriti u novu muku za strane radnike, koje će izvođači radova uvoziti iz ekonomsko siromašnih zemalja, ali i naše radnike, transformišući Beograd i Srbiju u simbolički “radni logor” u srcu Evrope.

Zahvaljujemo se Zrenjaninskom socijalnom forumu na njihovoj ulozi u otkrivanju i prijavljivanju ovog slučaja nadležnim organima. Apelujemo na sve građane Srbije, posebno javnost da podignu svoj glas protiv ovakvog robovlasničkog odnosa prema radnicima. Istovremeno, pozivamo aktuelnu vlast, a naročito inspekcijske organe, policiju i tužilaštvo da prestanu sa tolerisanjem nasilja prema radnicima i preduzmu hitne korake u regulisanju i kontroli državnih i stranih investitora, kako bi se osiguralo poštovanje radnih prava i dostojanstva svih radnika u Srbiji.

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

OPOZICIJA PITA: “Šta to smrdi u Kruševcu?”

Komentari su isključeni na OPOZICIJA PITA: “Šta to smrdi u Kruševcu?”

„SRBIJA PROTIV NASILJA“: Kruševljani će šetati i večeras

Komentari su isključeni na „SRBIJA PROTIV NASILJA“: Kruševljani će šetati i večeras

IMOVINSKA KARTA POLITIČARA: Ko je „najteži“ od lokalnih funkcionera u Kruševcu?

Komentari su isključeni na IMOVINSKA KARTA POLITIČARA: Ko je „najteži“ od lokalnih funkcionera u Kruševcu?

ISTRAŽIVANJE CINS-A: Koliko su nas koštali poslanici u 2022. godini?

Komentari su isključeni na ISTRAŽIVANJE CINS-A: Koliko su nas koštali poslanici u 2022. godini?

Create AccountLog In Your AccountSkip to content