ŠTA OBJAVLJUJU MEDIJI U RASINSKOM OKRUGU?: Najviše prostora dobijaju lokalni funkcioneri!

ŠTA OBJAVLJUJU MEDIJI U RASINSKOM OKRUGU?: Najviše prostora dobijaju lokalni funkcioneri!

ŠTA OBJAVLJUJU MEDIJI U RASINSKOM OKRUGU?: Najviše prostora dobijaju lokalni funkcioneri!

Komentari su isključeni na ŠTA OBJAVLJUJU MEDIJI U RASINSKOM OKRUGU?: Najviše prostora dobijaju lokalni funkcioneri!

U više od 78 odsto medijskih priloga, koje su tokom marta i aprila objavili mediji iz Rasinskog okruga, glavni akteri su bili predstavnici lokalnih i državne vlasti, pokazuje analiza CINK-a.

U sklopu projekta “Ekonomski položaj i sloboda medija u Rasinskom okrugu” Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK je pratio i analizirao medijske priloge u osam medija iz ovog okruga.

Sadržaji su praćeni u periodu 1. mart – 30. april 2022. godine u sledećim medijima: portal Bruska stvarnost, portal RTV Brus, portal RTV Trstenik, portal CentarPress, novine Grad i Pobeda, portal TV Jefimija i portal RTK.

Specifičnost monitoringa u posmatranom periodu bila je predizborna kampanja kao i postizborne radnje što je, svakako, uticalo na uređivačku politiku medija.

Šta je analizirano? Zastupljenost predstavnika državnih organa u prilozima, zastupljenost predstavnika lokalnih organa vlasti, direktora i predstavnika javnih preduzeća i ustanova, zastupljenost stranaka opozicije i njihovih funkcionera, organizacija civilnog društva, marginalizovanih grupa (nacionalne manjine, osobe sa invaliditetom…), neformalnih grupa građana…

Portal StvarnostOnline

U martu objavljeno ukupno sedam priloga. Dva pozitivna priloga odnosila su se na delovanje predstavnika lokalne vlasti dok je pet priloga bilo neutralno.

U aprilu objavljeno pet priloga. U četiri priloga pojavljivali su se predstavnici lokalne vlasti, dva puta u pozitivnom i dva puta u neutralnom kontekstu. Jedan prilog odnosio se na predstavnike marginalizovanih grupa.

RTV Brus – portal

U mesecu martu objavljeno je osam priloga. Dva priloga su u pozitivnom svetlu tretirala predstavnike lokalne vlasti dok je šest priloga bilo neutralno. Po jedan prilog se odnosio na predstavnike državnih organa vlasti, lokalne vlasti, opozicije i direktore javnih preduzeća i ustanova a dva priloga na organizacije civilnog društva.

U aprilu je objavljeno ukupno devet priloga. Dva priloga su u pozitivnom svetlu predstavila nosioce lokalne vlasti, a jedan marginalizovane grupe. Šest priloga je bilo neutralno.

RTV Trstenik – portal

U martu je objavljeno ukupno 16 priloga. Šest priloga je u pozitivnom svetlu govorilo o aktivnostima lokalne vlasti a jedan o delovanju državnih organa. Od devet priloga neutralnog karaktera tri su se odnosila na držvane organe, a po dva na direktore javnih preduzeća i organizacije civilnog društva.

U mesecu aprilu je objavljeno 16 priloga od kojih je 10 bilo pozitivno. Šest se odnosilo na lokalnu vlast, a po jedan na državnu vlast, direktore, organizacije civilnog društva i marginalizovane grupe.

CentarPress – portal

U martu je publikovano devet priloga. Dva su u pozitivnom svetlu govorila o aktivnostima predstavnika lokalne vlasti dok je sedam priloga bilo u neutralnom tonu.

U aprilu 2022. godine objavljeno je ukupno sedam priloga. Četiri su se odnosila na delovanje predstavnika lokalne vlasti , dva pozitivna i dva neutralna.

RTK – portal

U martu je na ovom portalu objavljen ukupno 161 prilog, od čega je 147 bilo u pozitivnom tonu a 14 neutralno. Najviše pozitivnih priloga, 55, odnosilo se na direktore javnih preduzeća i ustanova a nešto manje, 51, na predstavnike lokalne vlasti. Predstavnici državnih organa vlasti bili su zastupljeni u 28 priloga, organizacije civilnog društva u 10 a marginalizovane grupe u dva. Stranke opozicije su predstavljene kroz jedan pozitivan i tri neutralna priloga.

Tokom meseca aprila objavljeno je nešto manje priloga nego u prethodnom mesecu, 107. Ukupno 78 priloga je u pozitivnom kontekstu tretiralo delovanje predstavnika državne vlasti (20), lokalne vlasti (32) i direktora javnih preduzeća (26). Osam pozitivnih priloga se odnosilo na organizacije civilnog društva a tri na marginalizovane grupe.

TV Jefimija – portal

U martu je ukupno publikovano 67 priloga, 46 pozitivnih i 21 neutralan. Predstavnici lokalne vlasti su bili zastupljeni u 14 pozitivnih priloga, direktori i predstavnici javnih preduzeća i ustanova u 13, a državnih organa vlasti u 10. Organizacije civilnog društva su bile zastupljene u sedam pozitivnih priloga.

U aprilu su publikovana 63 priloga od kojih je 45 bilo u pozitivnom tonu. Po 14 priloga odnosilo se na predstavnike lokalne vlasti i direktore javnih preduzeća i ustanova, a po osam na organizacije civilnog društva i predstavnike državnih organa vlasti.

Lokalni mediji najviše prate rad lokalnih funkcionera i javnih preduzeća FOTO: CINK
Lokalni mediji najviše prate rad lokalnih funkcionera i javnih preduzeća FOTO: CINK

Novine Pobeda

Analizirani su brojevi 66 od 18.03.2022. godine, 67 od 25.03.2022. godine, 68 od 31.03.2022. godine, 69  od 15.04.2022. godine i 70 od 29.04.2022.

Ukupno je u ovih pet izdanja objavljeno 114 priloga. Od toga je 75 bilo u pozitivnom a 39 u neutralnom tomu. Negativno intoniranih priloga nije bilo. Kada je reč o novinskim  formama najčešće su objavljivane vesti, izveštaji i kraći tekstovi. Takođe je objavljeno i pet intervjua.

U prilozima su najčešći akteri bili predstavnici lokalnih organa vlasti, 33 puta pozitivno i 12 puta neutralno. Direktori i predstavnici javnih preduzeća i ustanova su bili glavni akteri 26 priloga, 14 pozitivnih i 12 neutralnih, a predstavnici državnih organa u 15 od čega 14 pozitivnih.

Organizacije civilnog društva su bile predstavljene kroz 13 priloga a marginalizovane grupe u samo jednom.  Stranke opozicije uopšte nisu bile zastupljene u tekstovima u analiziranom periodu.

Novine Grad

Analizirani su brojevi 754 od 11.03.2022. godine, 755 od 25.03.2022. godine,756 od 08.04.2022. godine i 757 od 22.04.2022. godine i 64 objavljena priloga.

Ukupno je 29 priloga okarakterisano kao “pozitivno”, 35 kao “neutralno” i jedan kao “negativan”. Najviše prostora dobile su organizacije civilnog društva o kojima je objavljeno 12 pozitivnih i sedam neutralnih priloga. Neformalne grupe građana dobile su prostor u četiri teksta a marginalizovane grupe u jednom.

Predstavnici državnih organa dobili su prostor u samo sedam priloga, pet pozitivnih i dva neutralna, a funkcioneri lokalne vlasti u 12, četiri pozitivna, sedam neutralnih i jednom negativnom. Isto toliko prostora dobili su direktori i predstavnici javnih preduzeća i ustanova.

Grad je jedini medij u kojem je opozicija dobila nešto značajniji prostor. Evidentirano je deset priloga od kojih su devet bili neutralni a jedan pozitivan.

Ukupno je u pomenutom periodu evidentirano i analizirano 654 priloga. Predstavnici državnih organa bili su “glavni akteri” u 114, lokalnih organa vlasti u 223 a direktori i drugi predstavnici javnih preduzeća i ustanova u 175. Dakle, predstavnici nekog nivoa vlasti bili su zastupljeni u 512 priloga, odnosno 78,28% svih medijskih priloga. Opozicija je u tom periodu bila predstavljena u samo 19 priloga, organizacije civilnog društva u 86 a marginalizovane grupe u 15. Ovakav odnos jasno pokazuje da većina lokalnih medija u Rasinskom okrugu smatra svojom obavezom da prati predstavnike različitih nivoa vlasti a, pre svega, lokalne”, zaključuju u Centru za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK.

Izvor: KruševacPRESS

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

Dokaz da će svet sutra prestati da postoji!

Komentari su isključeni na Dokaz da će svet sutra prestati da postoji!

Projekat “Moj poslanik”

Komentari su isključeni na Projekat “Moj poslanik”

Finalna konferencija projekta “Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu?”

Komentari su isključeni na Finalna konferencija projekta “Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu?”

Prokleta avlija – protiv sile i hegemonije

Komentari su isključeni na Prokleta avlija – protiv sile i hegemonije

NA METI NASILNIKA: Novinarima prete političari, kriminalci, policija…

Komentari su isključeni na NA METI NASILNIKA: Novinarima prete političari, kriminalci, policija…

Dr Nušić – slika sadašnjosti iz pera prošlosti

Komentari su isključeni na Dr Nušić – slika sadašnjosti iz pera prošlosti

“Iza rešetaka” – rijaliti na zatvorski način

Komentari su isključeni na “Iza rešetaka” – rijaliti na zatvorski način

‘Curenje’ podataka u medije i zaštita privatnosti

Komentari su isključeni na ‘Curenje’ podataka u medije i zaštita privatnosti

KAKVA JE PERSPEKTIVA MEDIJA U OKRUGU?: Težak izbor između borbe za opstanak i nezavisnosti!

Komentari su isključeni na KAKVA JE PERSPEKTIVA MEDIJA U OKRUGU?: Težak izbor između borbe za opstanak i nezavisnosti!

Pozorišna istorija: predstava “Tvrđava”

Komentari su isključeni na Pozorišna istorija: predstava “Tvrđava”

Sačuvajte privatnost na svom mobilnom telefonu

Komentari su isključeni na Sačuvajte privatnost na svom mobilnom telefonu

Uloga Narodne skupštine u unapređenju zaštite podataka o ličnosti

Komentari su isključeni na Uloga Narodne skupštine u unapređenju zaštite podataka o ličnosti

Create AccountLog In Your AccountSkip to content