Tri milijarde evra od donacija Evropske unije

Tri milijarde evra od donacija Evropske unije

Tri milijarde evra od donacija Evropske unije

Komentari su isključeni na Tri milijarde evra od donacija Evropske unije

Za 15 godina Srbija je od Evropske unije, kroz razne donacije, dobila tri milijarde evra, dok su zemlje članice EU donirale još milijardu evra.

Pomoć koju je mala opština Ćićevac, kroz razne projekte, dobila od Evropske unije dostigla je 1.562.000 evra.

Svakako najznačajnija je pomoć od 1,2 miliona evra opredeljena za sprovođenje projekta regionalnog vodovosnabdevanja Rasinskog okruga u koji su uključene i opštine Ćićevac i Varvarin.

Pomoć EU Opštini Ćićevac premašila je 1,5 miliona evra
Pomoć EU Opštini Ćićevac premašila je 1,5 miliona evra

U periodu oktobar 2005. – oktobar 2006. realizovan je projekat “Izrada strategije lokalnog ekonomskog razvoja” – Exchange 1 čija je vrednost iznosila 88.930 evra. Opština Ćićevac je bila partner na projektu „Razvoj sveobuhvatnog sistema podrške samostalnom življenju u zajednici u Centralnoj Srbiji“ u okviru programa “Podrška deinstitucionalizaciji i socijalnom uključivanju osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama“. Vrednost projekta  je iznosila 166.589 evra, donacija 141.000 evra, od toga za Ćićevac 40.568 evra. Projekat je realizovan u periodu jun 2014 .- decembar 2015. godine. Nosilac projekta je bio Centar za društveno ekonomski razvoj Jagodina, a partneri Grad Jagodina i opštine Ćićevac i Žabari. – objašnjava Dragana Radosavljević iz Opštine Ćićevac.

U Ćićevcu je realizovan i projekat „Svet očima deteta“ koji je finansirala EU, a sproveden je uz tehničku podršku UNICEF-a i u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike. Vrednost projekta je bila 302.435 evra, donacija 266.615 evra, učešće opština 35.820 evra. Nosilac projekta bila je Opština Paraćin, a partneri na projektu opštine Ćićevac, Despotovac i Rekovac. Opštini Ćićevac opredeljeno  je 44.572 eura.

Trenutno je u toku realizacija projekta „Pomoć u kući za one kojima je najpotrebnija“, koji će trajati do februara 2019.godine.  Vrednost projekta koji finansira Evropska unija je 188.107 eura.

I u Trsteniku mogu da se pohvale da su u proteklih desetak godina imali značajnu podršku Evropske unije u unapređenju lokalnih kapaciteta.

Godine 2009., u okviru projekta Exchange 2, izrađena je “Strategije održivog razvoja opštine Trstenik 2010 – 2020”. Time su unapređeni kapaciteti za planiranje, dobru upravu i koordinaciju. Dve godine kasnije, 2011., u okviru Exchange 3, uveden je geografski informacioni sistem u Opštini Trstenik. Na taj način su razvijeni uslovi za brži lokalni ekonomski razvoj i privlačenje investicija kroz razvoj geografsko informacionog sistema. Građani i potencijalni investitori dobili su efikasnu i transparentnu uslugu, uz pojednostavljene i skraćene procedure koje zahtevaju manje rashode. Projektom je uspostavljen opštinski GIS centar, opremljene su prostorije i nabavljen je centralni server i šest radnih stanica u opštinskoj upravi. Takođe, obezbeđen je server za tri opštinska javna preduzeća koja su umrežena, instalirani su licencirani softveri, izrađena je hibridna karta koja je prebačena na centralni server u cilju dobijanja jedinstvene hibridne podloge koja se koristi za različite namene. – nabrajaju neke od benefita u lokalnoj vlasti u Trsteniku.

Pre dve godine, 2015. godine, urađene su revizija “Strategije održivog razvoja opštine Trstenik sa akcionim planom za 2015 – 2020” i “Podrška fiskalnoj decentralizaciji kroz olakšavanje primene novih finansijskih propisa u oblasti programskog budžetiranja”. Unapređeni su kapaciteti lokalne samouprave u oblastima opštinskog planiranja, finansija i pružanja usluga.

Prošle godine  je realizovan projekat “Upravljanje ljudskim resursima u jedinicama lokalne samouprave” koji je zajednički finansiran od strane Evropske unije i Saveta Evrope.

Opština Trstenik je dobila značajnu pomoć Evropske unije za sanaciju posledica poplava
Opština Trstenik je dobila značajnu pomoć Evropske unije za sanaciju posledica poplava

Opšti cilj projekta jeste sprovođenje ključnih i prioritetnih koraka reforme javne uprave, na centralnom i lokalnom nivou, radi unapređenja efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti javne uprave i poboljšanja sistema prevencije diskriminacije na svim nivoima javne uprave.

Podrška koju smo dobili bila je, većinom, tehnička. Kroz program „Exchange 3“, za projekat „Uvođenje geografsko informacionog sistema u opštinu Trstenik“, dodeljen je grant u iznosu od 205.483 evra. – kažu u Opštini Trstenik.

Da li namerno ili slučajno tek u Trsteniku nisu pomenuli pomoć koju je ova komuna dobila od Evropske unije za sanaciju katastrofalnih posledica poplava 2014.godine. Sanaciju tri infiltraciona jezera na izvorištu “Staro korito” Evropska unija je  finansirala sa 192.400 evra.

U Trsteniku je, kroz Program pomoći poplavljenim područjima u Srbiji, EU obezbedila oko 570.000 evra za rehabilitaciju sistema za vodosnabdevanje, obnovu oštećenih kuća za 13 porodica, podršku za 19 malih preduzeća i oko 1.200 poljoprivrednih domaćinstava.

Evropska unija je pomogla i Varvarincima da saniraju posledice poplava. Obezbedila je 285.690 evra za obnovu šest oštećenih i izgradnju jedne nove kuće, nabavku osnovnog paketa nameštaja za osam domaćinstava, podršku za 46 malih preduzeća i 291 poljoprivredno domaćinstvo.

Pre toga Opština Varvarin je u okviru programa “Exchange” dobila 71.160 evra za projekat “Poboljšanje opštinskih usluga, komunikacije i upravljanje projektima”. Partner iz Evropske unije na ovom projektu bio je litvanski grad Viljnus.

Nedavno je u Varvarinu završen projekat “Pomoć u kući za dostojanstvenu starost” koji su partnerski realizovali opština i Udruženje građana za podršku evrointegracijama “Evrokontakt”. Vrednost projekta je iznosila 187.211,53 evra, od čega je donacija Evropske unije  bila 152.970,54 evra.

Nedavno je započet još jedan projekat iz oblasti socijalne zaštite, “Imam diplomu i slobodan sam”.  Donacija Evropske unije za ovaj projekat iznosi  161.262,79 evra.

– Ovaj projekat je veoma značajan za Varvarin. Mi smo nerazvijena opština, imamo mali budžet i za decu nismo mogli da obezbedimo odgovarajuća sredstva. Ova pomoć je dobrodošla da poboljšamo uslove. kaže Vojkan Pavić, predsednik Opštine Varvarin.

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

Analiziramo obećanja političara: Snimanje serije o Nemanjićima u okolini Trstenika

Komentari su isključeni na Analiziramo obećanja političara: Snimanje serije o Nemanjićima u okolini Trstenika

Projekat CINK-a: “Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji”

Komentari su isključeni na Projekat CINK-a: “Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji”

GRAD U KOJEM JE OPASNO BITI NOVINAR: Blaga reakcija nadležnih ohrabruje nasilnike!

Komentari su isključeni na GRAD U KOJEM JE OPASNO BITI NOVINAR: Blaga reakcija nadležnih ohrabruje nasilnike!

MUKA LOKALNIH MEDIJA: Kako obezbediti više prihoda od marketinga?

Komentari su isključeni na MUKA LOKALNIH MEDIJA: Kako obezbediti više prihoda od marketinga?

Završen trodnevni stručni skup za novinare

Komentari su isključeni na Završen trodnevni stručni skup za novinare

Bez strateškog planiranja nema približavanja Evropskoj uniji

Komentari su isključeni na Bez strateškog planiranja nema približavanja Evropskoj uniji

STAV NOVINARA: Nizak društveni ugled i slabe plate najveći problemi struke!

Komentari su isključeni na STAV NOVINARA: Nizak društveni ugled i slabe plate najveći problemi struke!

Medijski trikovi na koje nasedamo

Komentari su isključeni na Medijski trikovi na koje nasedamo

Bezbednost hrane na prvom mestu

Komentari su isključeni na Bezbednost hrane na prvom mestu

Novi projekat Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac

Komentari su isključeni na Novi projekat Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac

Algoritmi i “soba odjeka”

Komentari su isključeni na Algoritmi i “soba odjeka”

Hoće li čvarci, pihtije i kavurma preživeti srpski ulazak u EU?

Komentari su isključeni na Hoće li čvarci, pihtije i kavurma preživeti srpski ulazak u EU?

Create AccountLog In Your AccountSkip to content