Bez slobodnih medija nema demokratije

Bez slobodnih medija nema demokratije

Bez slobodnih medija nema demokratije

Komentari su isključeni na Bez slobodnih medija nema demokratije

Da bez slobodnih medija nema demokratije nije baš jasno priličnom broju građana Srbije. Što pokazuje i svakodnevni život koji živimo. Kako se manipuliše medijima? Kako se određenim načinima izveštavanja stvara lažna slika o realnosti? Kako mediji direktno utiču na odluke koje donosimo? Pisali smo o svemu tome više puta na ovim stranicama. Ali, evo još jednog primera koji ćemo preneti onako kako su ga doživeli oni koji su bili direktno pogođeni dezinformacijama.

Konkretno, u pitanju su dešavanja u turizmu. Dezinformaciju su uočili i o njoj progovorii ljudi iz inicijative TAS – turističke agencije Srbije. Prenosimo njihovo saopštenje u celini.

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Poštovani,

Inicijativa TAS – turističke agencije Srbije predstavlja neformalnu grupaciju koju je do sada podržalo preko 200 turističkih agencija. Naša misija je da pokušamo da spasimo naše sektor od totalne propasti!

Pored svih poteškoća sa kojima se suočavamo evo već 11 meseci, primorani smo svakodnevno da se „borimo sa vetrenjačama“. Te „vetrenjače“ su izjave naših zvaničnika o sektorskoj pomoći turističkim agencijama, navođenje milijardi dinara koje je država izdvojila za turističke agencije kao i uzbunjivanja javnosti sa izjavama zvaničnika ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koje sve redom imaju samo jedan cilj: samopromociju!

Ovime želimo da Vas obavestimo da je naša Inicijativa pristupila Udruženju „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ koje broji preko 13.000 članova i do sada je organizovalo dva protesta privrednika ispred Ministarstva finansija (6.12.2020. i 23.12.2020.). Udruženje reprezentuju eminentni stručnjaci ekonomije, prava, administracije… Zbog pasivnosti države u rešavanju nagomilanih problema u celokupnoj privredi, Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ organizuje i treći protest u subotu 6. februara u minut do 12 ispred Narodne skupštine R. Srbije.

Osnovni zahtev našeg sektora, sektora turističkih agencija, je hitna finansijska jendkratna pomoć. Preko 200 turističkih agencija je do danas obustavilo svoje poslovanje! U narednih mesec dana najavljeno je da će se ugasiti još 170 turističkih agencija. Otpušten je veliki broj radnika, preko 50% od ukupnog broja, što predstavlja pravi presedan u privredi R. Srbije. Sve zemlje Evropske unije su u paketima pomoći privredi posebna i značajna sredstva usmerili na turističke agencije kao i pojedine zemlje u našem okruženju. Nedavno je Federacija BiH isplatila pomoć svojim turističkim agencijama.

Dana 26.januara 2021. godine Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je izdalo saopštenje za medije koji su preneli informaciju onako kako su je i dobili. Naime, reč je o navodnom potpisivanju memoranduma i, postignutom dogovoru o putovanju naših građana u Grčku tokom letnje sezone, sa grčkim ministarstvom turizma. Negde oko 19.45 časova, tog istog dana, naša Inicijativa je od svojih saradnika u Grčkoj dobila link uglednog grčkog dnevnika „Protothema“ u kojem se oglasio grčki ministar turizma godpodin Haris Teokaris koji je demantovao vest koju su preneli srpski mediji! Mi smo odmah izvestili pojedine medije o tome i u tom trenutku „IT“ služba Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija vrši izmenu saopštenja na sajtu ministarstva (https://mtt.gov.rs/slider/memorandum-srbije-i-grcke-o-uslovima-putovanja-tokom-letnje-sezone/), kao i na „postovima“ na društvenim mrežama ministra Tatjane Matić.

Kao dokaz koji ide u prilog ovom navodu dostavljamo Vam „screen shot“ sa Fejsbuk posta Tatjane Matić u kojem se u istorijama izmene posta jasno vidi izmena koja je učinjena.

U sredu 27.1.2021. godine usledio je pokušaj demantija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. „PR“ služba ministarstva je prosledila saopštenje za javnost u kojem navodi da je vest pogrešno preneta u našim medijima?! Ovakav pokušaj manipulacije je uočljiv kao model ponašanja poslednjih meseci visokih državnih službenika!

Ovakve izjave apsolutno štete našem ugledu kao zemlje i karakterišu se kao svojevrsni diplomatski incident. Takođe, štete našoj struci jer je svima nama još uvek u svežem sećanju prošlogodišnja pometnja oko otvaranja i zatvaranja granice Grčke za naše državljane.

Naš sektor željno iščekuje normalizaciju situacije sa pandemijom virusa „Kovid19“ i otvaranje granica za putovanja naših građana. Svakodnevno razgovaramo sa našim putnicima i pripremamo letnju sezonu nadajući se da ćemo imati posla od kojeg svi prehranjujemo svoje porodice. Nakon ove obmanjujuće izjave date 26.1.2021. od strane visokih vladinih službenika, imali smo na stotine poziva tokom srede 27.1.2021. Svim putnicima smo objašnjavali da se radi samo o mogućnostima a ne kako su svi razumeli o dogovoru koji je naše ministarstvo postiglo sa grčkim ministarstvom. Uzbunjivanje javnosti u pravnom sistemu ove države ima svoje posledice.

S poštovanjem
Dragan Subotić
Inicijativa Tas

U zemlji sa stvarno slobodnim medijima ovakvo informisanje od strane predstavnika vlasti imalo bi ozbijne posledice. U Srbiji – pojeo vuk magarca. Razmislite o svakoj informaciji koju dobijete. Klasifikujte medije: ima onih koji redovno šire dezinformacije i onih koji to ne rade. Proveravajte i uključite se, o nama se radi.

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

Zapisnici po mestima

Komentari su isključeni na Zapisnici po mestima

Projekat “Ja imam reč”

Komentari su isključeni na Projekat “Ja imam reč”

“Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu?”

Komentari su isključeni na “Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu?”

Upravni sud brani pravo na pristup informacijama

Komentari su isključeni na Upravni sud brani pravo na pristup informacijama

Sindikat “Sloga” prezentuje Kruševljanima “Alternativni Zakon o radu”

Komentari su isključeni na Sindikat “Sloga” prezentuje Kruševljanima “Alternativni Zakon o radu”

Malo i van lokala

Komentari su isključeni na Malo i van lokala

Još jedan konkurs za članove Saveta za praćenje LAP-a

Komentari su isključeni na Još jedan konkurs za članove Saveta za praćenje LAP-a

Objašnjenje: šta je to vlada

Komentari su isključeni na Objašnjenje: šta je to vlada

Krenulo je…

Komentari su isključeni na Krenulo je…

Zašto kasni konstituisanje lokalnih samouprava?

Komentari su isključeni na Zašto kasni konstituisanje lokalnih samouprava?

Izveštaj koalicije prEUgovor o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 – septembar 2018.

Komentari su isključeni na Izveštaj koalicije prEUgovor o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 – septembar 2018.

Srpska demokratija

Komentari su isključeni na Srpska demokratija

Create AccountLog In Your AccountSkip to content