GRAD U KOJEM JE OPASNO BITI NOVINAR: Blaga reakcija nadležnih ohrabruje nasilnike!

GRAD U KOJEM JE OPASNO BITI NOVINAR: Blaga reakcija nadležnih ohrabruje nasilnike!

GRAD U KOJEM JE OPASNO BITI NOVINAR: Blaga reakcija nadležnih ohrabruje nasilnike!

Komentari su isključeni na GRAD U KOJEM JE OPASNO BITI NOVINAR: Blaga reakcija nadležnih ohrabruje nasilnike!

Novi Pazar je jedan od najopasnijih gradova u Srbiji za rad novinara. Prema podacima iz Baze podataka NUNS-a u periodu od 2008. do 2022. godine u ovom gradu i okolnim opštinama dogodilo se čak 30 napada na novinare.

Podsetimo se nekih od “novijih” slučajeva.

Novinar portala ,,Indeksonline“ i generalni sekretar Fudbalskog kluba Novi Pazar Redžep Korać napadnut je 16. februara 2020. godine posle izborne Skupštine kluba od strane direktora mlađih kategorija Seada Kolašinca. Redžep Korać je na Skupštini bio u svojstvu izveštača portala.  Pretpostavlja se da je napadnut jer je pisao o otvaranju nove privatne škole fudbala što je zasmetalo treneru mlađih kategorija Seadu Kolašincu, koji mu je prišao i fizički ga napao tako što ga je udario dok je razgovarao sa trenerom prvog tima Novog Pazara.

Novinaru i uredniku portala A1 – net i direktoru Medija centra u Novom Pazaru, Enesu Radetincu 15. novembra 2020. godine upućene su veoma grube pretnje.

Radetinac je policiji prijavio da je sa nepoznatog broja, primio preteću poruku u kojoj mu je poručeno da “treba da radi pošteno, uzdigne poštene ljude, što će biti dobro za njegovo zdravlje, a da u suprotnom neće moći da drži mikrofon ili grli suprugu”.

Glavnog i odgovornog urednika Sandzačke tv mreže iz Tutina, Amira Numanovića napao je muškarac, njegov sugrađanin, 16. septembra 2020. godine oko 19:30 časova u blizini njegove kuće.

Napadač koji je poznat novinaru izvršio je napad jer je bio nezadovoljan prilogom koji je emitovan u junu 2020. godine na Sandžačkoj tv mreži a u vezi je sa prikupljanjem novca od građana za asfaltiranje puta u delu Dobri dug u Tutinu.

Napadač je Numanoviću na ulici, u blizini porodične kuće, iz auta uputio brojne psovke i pretnje i zapretio da će ga ,,prebiti“ i ,,polomiti noge“, nakon čega je izašao iz auta sa namerom da ga fizički napadne. Sukob je izbegnut samo zato što je Numanović bio dovoljno pribran i sklonio se u svoju kuću kako njegova porodica ne bi prisustvovala fizičkom obračunu.

Od svih medijskih poslenika u Novom Pazaru i okolini na meti nasilnika najčešće je bio Salahudin Fetić, vlasnik, direktor i urednik portala SANAPRESS.info, direktor i urednik Sandžak TV, direktor Media centra i glavni urednik verskog lista “Glas islama”.

Sa prvim problemima sa bezbijednošću novinara susreo sam se od samog početka rada u “Glasu islama”. Te 2007. godine (tačnije 24.11.) napadnuti su urednici S.R. i F.S. od strane lokalnog kriminalca S. D. zbog tretiranja narušavanja vjerskog obreda i objekta od strane istog, na stranicama lista “Glas islama”. Slučaj je prijavljen Policiji, reakcija nikakva.

Na uredništvo Revije Sandžak napadi kriminalnih struktura su bili su još intenzivniji, zbog stalnih istraživačkih radova ovog lista o sprezi kriminala i korupcije. Pa je tako 10.12.2011. godine fizički napadnut Jahja Fehratović, glavni i odgovorni urednik Revije Sandžak od strane lokalnog kriminalca I. A. zbog teksta „GDJE JE LABORATORIJA KERA LJAJIĆA“ u kojem je sporedno spomenut”, podseća na neke starije slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara u Novom Pazaru Salahudin Fetić.

On dodaje da su njegovim dolaskom na čelo medijske grupe napadi postali još intenzivniji. Na meti su se prvo našli novinari I kamermani a potom uredništvo i rukovodstvo i sam Fetić, lično.

Prvi brutalniji napad na mene i kolege desio se u Skupštini Opštine Tutin 10.09.2015. godine kada su odbornici  M.B., J.S. i M.K., vrijeđali i fizički nasrnuli na mene, i kolegu kamermana pokušavši da nas izbace sa javne sjednice SO Tutin. Slučaj je prijavljen Policiji, reakcija apsolutno nikakva.

Tada smo se u Tutinu borili za pravo da javnost može pratiti sjednice skupština opština. Prvi proboj se desio u Novom Pazaru, potom u Tutinu i Sjenici, i od tada pa do danas, Sandžak TV je zaslužna što mediji mogu pratiti skupštinska zasijedanja. Ranija praksa je bila da mediji ne mogu prisustvovati, a danas skupštine pratimo uživo na lokalnim televizijama”, dodaje Fetić.

Jedino mesto gde se lokalne televizije nisu izborile za snimanje zasedanja većnika je Bošnjačko nacionalno vijeće. Ekipa Sandžak TV je u toj instituciji doživela neprijatnu situaciju 2020. godine kada je član obezbeđenja E.P. napao novinare, prvo verbalno a potom i fizički.

Jula 2017. godine u Prijepoljuje,  usred bijela dana, napadnut snimatelj Sandžak TV Vahid Murtezić od strane lokalnog biznismena-tajkuna O.Ć. i njegovog desetočlanog obezbjeđenja. Ćatić je nekoliko dana prije napada bio tema istraživačkog novinarstva našeg medija. Prilikom napada otuđena je oprema koja nikada nije vraćena. Policija je ocijenila da nije bilo fizičkog napada, pored izjave očevidca i ljekarskog nalaza Murtezića koji govori suprotno, što je napadača motivisalo da nastavi pritiske na Sandžak TV.

Potom sledi, sada već famozni, slučaj otimanja telefona  koji se desio 15.10.2018. u Skupštinskoj sali kada sam napadnut od strane R.Ž., S.Z. i B.S., i kada mi je otet mobilni telefon. Suđenje još uvijek traje. R.Ž. je priznao krivicu i nagodio se sa tužilaštvom, osuđen je tri mjeseca uslovno na godinu dana, S.Z. izbjegava suđenja lažnim ljekarskim opravdanjima o navodnim bolestima, dok je B.S. od strane tužioca oslobođen u potpunosti”, priča Fetić i nastavlja.

Napadi se kasnije intenziviraju, pa tako 12.08.2020. godine bivam napadnut od strane lokalnog biznismena-tajkuna K.M. u restoranu “Calcone” u Novom Pazaru. Slučaj prijavljen policiji. Podnijeta krivična prijava. Osuđen minimalno,  tri mjeseca uslovno u trajanju do godinu dana.

Samo pet dana kasnije, ne isključujući mogućnost koordiniranog napada sa prethodnim, 17.08.2020. godine, u društvu prijatelja Asmira Bihorca i Fatmira Bačija, bivam ponovo napadnut na sred ulice od strane A.M. i V.K. verbalno, uz prijetnju pištoljem. Policija nije podnijela prijavu protiv napadača, zbog „nedostatka dokaza“, nabraja Fetić.

Ovoj dugoj listi napada na Salahudina Fetića treba dodati i ugrožavanje bezbednosti drugih članova redakcije Sandžak TV. Tako su 21. juna 2015. godine zamenik gradonačelnika Novog Pazara N.H. i član obezbeđenja B.S. fizički i verbalno napali snimatelja i novinarku Sandžak TV-a Almu Sofić zbog izveštavanja sa lica mesta o požaru na porodičnoj kući u Prvomajskoj ulici dok je 1. aprila 2016. godine napadnuta ekipa Sandžak TV-a od strane upošljenika GU Novi Pazar na prilogu snimanja rušenja mosta na reci Raškoj u Jošanici. TV ekipa je došla na poziv meštana.

Ovo su samo neki od slučajeva sa, inače, podužeg spiska.

Iskustva napadnutih novinara kada je reč o reakciji nadležnih organa – policije, tužilaštva i sudova su raznolika.

I kada policija odradi posao kako treba, zataji u tužilaštvu, a kada već dođe do suda, uglavnom se slučaj dovede do kraja. Sudije, pogotovo lokalne, gledaju da minimalno osude počinioce, kako bi oštećeni bili zadovoljni bilo kakvom presudom a oštećeni najblažom mogućom kaznom. Počinioci ohrabreni mogućnošću priznanja krivice i malim kaznama, kao u slučaju R.Ž. za otmicu telefona, vrlo često posežu za ponovnim prijetnjama. Pa je tako meni nakon priznanja krivice i sporazuma sa tužilaštvom, R.Ž. ponovno prijetio i to sa Skupštinske govornice Grada Novog Pazara, gdje je nakon napada na mene unaprijeđen od strane svoji političkih šefova. On sa govornice govori „da bi ponovo počinio isto krivično djelo – otimanje telefona i napad na novinara“ te priznaje još jedno krivično djelo „da je krađom telefona dobio prisup neovlašten mojim podacima“ te sa govornice prijeti objavljivanjem istih”, analizira posledice  Salahudin Fetić, novinar iz Novog Pazara.

Izvor: KruševacPRESS

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

Kruševac rešava brojne ekološke probleme

Komentari su isključeni na Kruševac rešava brojne ekološke probleme

FINANSIRANJE LOKALNIH MEDIJA: Dva odsto budžeta samo pusta želja!

Komentari su isključeni na FINANSIRANJE LOKALNIH MEDIJA: Dva odsto budžeta samo pusta želja!

Pravo na privatnost i primena Digitalne agende na Zapadnom Balkanu

Komentari su isključeni na Pravo na privatnost i primena Digitalne agende na Zapadnom Balkanu

KONKURSI IZ OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA: Ko je dobio najviše para?

Komentari su isključeni na KONKURSI IZ OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA: Ko je dobio najviše para?

Donacije Evropske unije za poboljšanje infrastrukture

Komentari su isključeni na Donacije Evropske unije za poboljšanje infrastrukture

Političke stranke nezainteresovane za proces evropskih integracija

Komentari su isključeni na Političke stranke nezainteresovane za proces evropskih integracija

Softveri za prepoznavanje osoba – kako AI menja igru

Komentari su isključeni na Softveri za prepoznavanje osoba – kako AI menja igru

Udruženja se povlače iz republičkih komisija i zahtevaju formiranje novih

Komentari su isključeni na Udruženja se povlače iz republičkih komisija i zahtevaju formiranje novih

Srbija, Evropa i GMO

Komentari su isključeni na Srbija, Evropa i GMO

Privatnost i ‘blockchain’ tehnologija

Komentari su isključeni na Privatnost i ‘blockchain’ tehnologija

KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Otadžbina je jedna, domovina je gde se dobro živi”

Komentari su isključeni na KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Otadžbina je jedna, domovina je gde se dobro živi”

SIGURNA LINIJA ZA NOVINARE: Najviše pretnji stiže preko Interneta i društvenih mreža!

Komentari su isključeni na SIGURNA LINIJA ZA NOVINARE: Najviše pretnji stiže preko Interneta i društvenih mreža!

Create AccountLog In Your AccountSkip to content