KAKO SE KAŽNJAVAJU NOVINARI?: Za neposlušnost sleduje uskraćivanje sredstava!

KAKO SE KAŽNJAVAJU NOVINARI?: Za neposlušnost sleduje uskraćivanje sredstava!

KAKO SE KAŽNJAVAJU NOVINARI?: Za neposlušnost sleduje uskraćivanje sredstava!

Komentari su isključeni na KAKO SE KAŽNJAVAJU NOVINARI?: Za neposlušnost sleduje uskraćivanje sredstava!

Bezbednost novinara ugrožena je na različite načine, od fizičkih napada, otvorenih verbalnih pretnji, slanja “upozoravajućih poruka” preko društvenih mreža do korišćenja uticaja za uskraćivanje sredstava medijima.

Specifičan vid pritiska izvršen je na TV Miks iz Kraljeva i novinarku ovog medija Katarinu Radovanović. Projekat čije je sadržaje trebalo da emituje ova televizija, na lokalnom medijskom konkursu za sufinansiranje nije dobio sredstva,. Novinarka Katarina Radovanović odgovornim za to smatra Krsta Janjuševića, regionalnog koordinatora Srpske napredne stranke. On je od nje sredinom marta tražio da sa društvenih mreža ukloni video u kojem se pominje u negativnom kontekstu.

Radila sam prilog sa predstavnikom Udruženja starosedelaca Kraljeva i okoline, koji je i šef odborničke grupe u Skupštini grada Kraljeva. On je u delu emisije pomenuo da se kraljevački ’esenesovci’ dodvoravaju kraljevačkom šefu, inače kraljevačkom zetu Krstu Janjuševiću. On je tako njega nazvao. Najavu emisije postavila sam na društvene mreže. Nakon toga mi je Janjušević poslao poruku s pitanjem da li možemo da se čujemo“, priča Katarina Radovanović.

Sa snimka ekrana telefona Katarine Radovanović vidi se da je osoba u imeniku memorisana kao Krsto u 23.15 poslala preko Vajbera poruku s pitanjem da li bi mogli da se nakratko čuju. Odmah nakon toga u aplikaciji se nalazi notifikacija o pozivu koji je trajao nešto kraće od pet minuta.

On je mene pozvao i zahtevao da uklonim emisiju i između redova mi je naveo da je on taj koji se pita za raspodelu sredstava za medije i da to može da utiče na njegovu odluku o sufinansiranju našeg medija“, kaže Katarina.

Zbog odbijanja Katarine Radovanović da skloni prilog sa društvenih mreža TV Miks su uskraćena sredstva na medijskom konkursu FOTO: Privatna arhiva

Posle razgovora sa Janjuševićem Katarina je sklonila najavu emisije sa društvenih mreža.

Kada me je pozvao jako sam se uplašila. Najpre sam uklonila video, a onda sam nakon minut razmišljanja sebi rekla da neću da svoj obraz prodam i da budem bilo čiji sluga, i da mene može bilo ko da nazove i kaže hoću li da uklonim emisiju ili neću. Prosto, nisam PR njihove stranke. Rekla sam mu da može da demantuje i da tuži onoga ko je to izgovorio. I onda sam odlučila da najavu emisije vratim na profil“, objašnjava Katarina Radovanović.

U TV Miks sumnjaju da je profesionalni gest Katarine Radovanović bio razlog da ova medijska kuća ne dobije sredstva na lokalnom konkursu za sufinansiranje medijskih projekata.

Katarina Radovanović dodaje da je ovaj slučaj prijavila i NUNS-u i UNS-u.

Nedavno se povodom ovog slučaja oglasila i grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama koja je oštro osudila pritiske na Katarinu Radovanović i TV Miks.

Napadi na novinare nisu ekskluzivno pravo političara, finansijskih moćnika i kriminalaca. Često se dešava da obični građani reaguju neprimereno i prete novinarima.

Na portalu smo objavili saopštenje policije o ženi koja je privedena zbog pronevere novca. Nigde nisu pomenuti njeni inicijali niti detalji koji bi mogli da ukažu o kojoj se osobi radi. Međutim, posle nekog vremena, pozvao me je muž ili dečko te osobe i počeo da preti. U kratkom vremenskom periodu sam imao nekoliko poziva. Pošto je to već prerastalo u maltretiranje otišao sam u policiju i tužilaštvo. Oni su sa osobom koja mi je pretila obavili razgovor tako da je uznemiravanje prestalo”, objašnjava LJubiša Lešević, urednik portala Kraljevo Online i dugogodišnji dopisnik Prve TV I TV B92.

Ovo je jedan od primera koji pokazuje koliko je važno da policija i tužilaštvo reaguju promptno kada od novinara dobiju prijavu zbog ugrožavanja bezbednosti.

U periodu od 1. januara 2016. godine do 28. februara 2022. godine u javnim tužilaštvima, na osnovu podnetih krivičnih prijava, formirano je 366 predmeta u vezi sa događajima na štetu novinara. Od ukupno 366 predmeta, odluku da nisu ostvarena obeležja nekog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti doneta je u 153 predmeta (41,8%), dok je u 213 predmeta (58,2%) postojala osnovana sumnja da je izvršeno neko krivično delo na štetu bezbednosti novinara.

Jedan od načina da se vrši pritisak na novinare je i podnošenje velikog broja krivičnih prijava I tužbi.

Paralelno sa pritiscima i napadima od 2017. pa još intenzivnije 2019. i 2020. godine kao urednik medija i lično kao novinar trpio sam velike pritiske visokih predstavnika jedne političke partije, SDP Rasima Ljajića, na mene lično, zbog istraživačkih priloga i javnih kritika na račun gradske vlasti u Novom Pazaru.

Taj pritisak se ogledao u podnošenju na desetine krivičnih prijava protiv mene lično, kako bi me zatrpali obavezama na sudu i odvukli pažnju sa istraživačkih poslova.

U jednom trenutku imao sam 38 tužbi protiv mene, što lično, što u svojstvu odgovornog urednika i zastupnika medija”, priča Salahudin Fetić, glavni urednik portala SANAPRESS.info, Sandžak TV i “Glasa islama”.

Od tih 38 tužbi većina je završena i to skoro stoprocentno u Fetićevu korist ali je cena bila visoka.

Od 2017. godine do danas izgubio sam ogromno vrijeme na sudovima, pogotovo jer sam za suđenja po Zakonu o javnom informisanju, morao putovati u Beograd, a to je značilo u protekle tri godine skoro svake sedmice jednom ili dva puta, te ogromne troškove za advokate i pravne savjetnike.

Tužioci su bili listom predstavnici SDP-a, političke partije koju predvodi Rasim Ljajić, ministar, tako da sam na sudu ministra i njegove pulene pobijedio skoro 30 puta do sada. To su bili gradonačelnik Nihat Biševac, zamjenik gradonačelnika Nihad Hasanović, Kasim Zoranić, sin prethodnog Suad Zoranić, ministrov brat Mirsad Ljajić, direktor Kulturnog centra Husein Memić, Esad Hodžić predstavnik stranke u Prijepolju, Osman Ćatić predstavnik stranke u Prijepolju, Nebojša Tepavac, predstavnik stranke iz Subotice, Bekir Sebečevac, član obezbeđenja, Fikret Nikšić,funkcioner, i brojni drugi. Neki su imali po četiri ili pet tužbi”, sumira Salahudin Fetić.

Fetić smatra da dovođenje procesa za napade na novinare do kraja i privođenje počinalaca pravdi uvelikom zavisi od snage i odlučnosti novinara i hrabrosti da stvari istera do kraja

Iako ima pozitivnih primjera i donešenih presuda na račun počinilaca napada na novinare, kazne za počinioce su male i to im je dodatni vjetar u leđa za ponovne napade”, zaključuje Salahudin Fetić.

Izvor: KruševacPRESS

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Srbi u Vašingtonu pomažu jedni drugima”

Komentari su isključeni na KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Srbi u Vašingtonu pomažu jedni drugima”

Znanjem do kontrole primene i etička upotreba AI

Komentari su isključeni na Znanjem do kontrole primene i etička upotreba AI

RAD POD STALNIM PRITISKOM: Lokalni novinari izloženi ozbiljnim rizicima po bezbednost

Komentari su isključeni na RAD POD STALNIM PRITISKOM: Lokalni novinari izloženi ozbiljnim rizicima po bezbednost

KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Ništa ne može zameniti rodni dom!”

Komentari su isključeni na KRUŠEVAC NA VEZI SA DIJASPOROM: “Ništa ne može zameniti rodni dom!”

EKONOMSKI POLOŽAJ I SLOBODA MEDIJA: Ko plaća taj i uređuje!

Komentari su isključeni na EKONOMSKI POLOŽAJ I SLOBODA MEDIJA: Ko plaća taj i uređuje!

Blokčejn tehnologija: blokovi, čvorovi i rudari

Komentari su isključeni na Blokčejn tehnologija: blokovi, čvorovi i rudari

Bez strateškog planiranja nema približavanja Evropskoj uniji

Komentari su isključeni na Bez strateškog planiranja nema približavanja Evropskoj uniji

Kako Google zna sve o meni?

Komentari su isključeni na Kako Google zna sve o meni?

MEDIJI U RASINSKOM OKRUGU: Dve trećine u vlasništvu privatnika

Komentari su isključeni na MEDIJI U RASINSKOM OKRUGU: Dve trećine u vlasništvu privatnika

Analiziramo obećanja političara: Fakulteti

Komentari su isključeni na Analiziramo obećanja političara: Fakulteti

Evropska unija i srpska šljivovica

Komentari su isključeni na Evropska unija i srpska šljivovica

Kritički odnos u svetu savremenih informacija

Komentari su isključeni na Kritički odnos u svetu savremenih informacija

Create AccountLog In Your AccountSkip to content