Još jedan konkurs za članove Saveta za praćenje LAP-a

Još jedan konkurs za članove Saveta za praćenje LAP-a

Još jedan konkurs za članove Saveta za praćenje LAP-a

Komentari su isključeni na Još jedan konkurs za članove Saveta za praćenje LAP-a

Ove godine je jednom već bio raspisan konkurs za članove Saveta za praćenje Lokalnog antikorupcijskog plana grada Kruševca 2017 – 2021. Poziv je bio objavljen na zvaničnom gradskom sajtu 11. maja ove godine, ali posle toga nije bilo nikakvih vesti o tome. Stari poziv ne postoji više na tom mestu, a juče je objavljen novi. Možete ga pogledati na ovom mestu.

Novi i stari konkurs se, u glavnom, ne razlikuju, osim u datumu. Ali, važno je sledeće. Lokalni antikorupcijski plan grada Kruševca je napravljen za period 2017 – 2021. godine. Sada smo već pri kraju 2018-te, a Savet ne postoji. Kako je krenulo, lako se može desiti da imamo još par konkursa bez formiranja Saveta, a u tome će isteći važenje LAP-a. I, onda, plan smo imali, ali eto, ne uspesmo da formiramo Savet… A korupcija cveta i dalje.

Konkurs i Savet

konkursU čemu je problem? Možda ne postoji interes da iko bude član Saveta? Možda su uslovi koji se zahtevaju prestrogi? Da li postoji motivacija za obavljanje ovako odgovornog posla? Ili, najbolje je da se ne zameramo, kad već svi znamo kako stoje stvari? Ne znam pravi i precizan odgovor, ali je očigledno da je ili čitav sistem na kome se zasniva LAP pogrešan, ili je korupcija otišla toliko duboko da niko razuman ne smatra da ima smisla baviti se time kroz ovakve institucije i na ovaj način.

Sa druge strane, posao u Savetu zahteva specifična znanja i veštine. Definitivno je u pitanju posao za nekoga ko dobro poznaje prava i ekonomiju. Ali, pre svega treba da poseduje građansku hrabrost i visok moral. A sa navedenim osobinama smo u deficitu – to potvrđuje samo društvo u kome živimo. Nepoštovanje prava je standardna srpska svakodnevica, građanska hrabrost je sporadična, moral je “redak zver”, a znanje je otišlo u inostranstvo. Vrtimo se svako u svom lavirintu dnevnih obaveza i problema, intelektualno nedorasli zadatku koji je pred nama, fizički slabi da stvari poguramo drugačije, u smeru u kome bi trebalo da se kreću.

Otpratićemo i ovaj konkurs, kao i prošli. Rezultat može biti dvojak. Ili ćemo ponovo ostati bez Saveta i ići u novi konkursni krug kroz nekoliko meseci, ili ćemo “uživati” u izboru koji će zadovoljiti formu, ali neće davati rezultate. Šta god se od ta dva bude desilo, dobro će biti samo korumpiranima. Jer, Srbija je, prema referentnim međunarodnim istraživanjima, i ovako zemlja sa prilično visokim indeksom percepcije korupcije. A još jedna šansa da se promenimo na bolje će otići u nepovrat. Svi znamo odakle riba smrdi…

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

Novi projekat KRIK-a

Komentari su isključeni na Novi projekat KRIK-a

Kolika je, u stvari, plata u Srbiji?

Komentari su isključeni na Kolika je, u stvari, plata u Srbiji?

Ti neobjektivni mediji !

Komentari su isključeni na Ti neobjektivni mediji !

Objašnjenje: šta je to vlada

Komentari su isključeni na Objašnjenje: šta je to vlada

Saopštenje USPRS

Komentari su isključeni na Saopštenje USPRS

I Kruševljani otišli da pozdrave Putina

Komentari su isključeni na I Kruševljani otišli da pozdrave Putina

Botovi i ovi drugi

Komentari su isključeni na Botovi i ovi drugi

Zapisnici po mestima

Komentari su isključeni na Zapisnici po mestima

Dva zanimljiva teksta

Komentari su isključeni na Dva zanimljiva teksta

Korak po korak do boljeg života – predložite i Vi

Komentari su isključeni na Korak po korak do boljeg života – predložite i Vi

IZBORI 2022: Pravo glasa ima 6.501.689 građana Srbije

Komentari su isključeni na IZBORI 2022: Pravo glasa ima 6.501.689 građana Srbije

Projekat “Ja imam reč”

Komentari su isključeni na Projekat “Ja imam reč”

Create AccountLog In Your AccountSkip to content