Krivična prijava protiv NN lica iz ministarstva rudarstva

Krivična prijava protiv NN lica iz ministarstva rudarstva

Komentari su isključeni na Krivična prijava protiv NN lica iz ministarstva rudarstva
Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik
Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik

Pravni tim Opštine Trstenik podneo je u utorak republičkom javnom tužiocu krivičnu prijavu protiv NN lica iz Ministarstva rudarstva  koje je „Srbija niklu“ produžilo dozvolu za obavljanje istražnih radnji na području trsteničke opštine.

– Krivična prijava je podneta jer nisu ispunjeni uslovi iz člana 35 i člana 39 Zakona o rudarstvu, jer ne postoji saglasnost lokalne samouprave i zato jer ne postoji rešenje Zavoda za zaštitu prirode čime su učinjena krivična dela zloupotreba službenog položaja i nesavestan rad u službi. Prijavu smo naslovili protiv NN lica jer ministar Bačević ima imunitet tako da bi automatski bila odbačena. – objasnio je Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik.

U članu 35 Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima stoji da se „zahtev za produženje istražnog roka podnosi najkasnije 30 dana pre isteka istražnog roka određenog odobrenjem za istraživanje, pod uslovom da je izvršeno najmanje 75 odsto od projektom planiranog obima istražnih radova“.

– Nijedan od ova dva uslova nije ispunjen. Prvobitno rešenje je isteklo 31.decembra 2012.godine a „Srbijanikl“ je zahtev za njegovo produženje podneo tek 21.decembra prošle godine. Planirana istraživanja nikada nisu ni započeli. Na čitavoj teritoriji Opštine Trstenik nisu zaboli nijedan ašov.  – kaže Zoran Rakić, načelnik opštinske uprave.

Firma „Srbijanikl“ je osnovana 2.juna  2010.godine sa početnim kapitalom od 500 evra i nije imala nijednog zaposlenog. Naredne godine je stanje bilo identično a prošle godine su imali petoro radnika i ostvarili gubitak od 11 miliona dinara.

– Kako će takva firma, bez ikakvih referenci, da ostvari investiciju od 2,6 miliona evra koju najavljuje ministar Bačević? Prema nacrtu novog Zakona o rudarstvu, koji je u proceduri, „preče pravo eksploatacije imaće investitor koji sprovede geološke radnje i istraživanja“. Jasno je da ovim „Srbijanikl“ kupuje pravo na sutrašnju eksploataciju a iza svega stoje interesni krugovi. – dodaje Miroslav Aleksić.

Od srede u Trsteniku i okolini počeće prikupljanje potpisa za peticiju protiv istraživanja i iskopavanja nikla. Potpisi će se prikupljati po selima i na štandu u centru grada a učestvovaće brojne ekološke organizacije. Cilj je da se prikupi 20.000 potpisa građana Trstenika koji bi bili prosleđeni ministru rudarstva Milanu Bačeviću

Slaviša Milenković

Povezani sadržaji

Počinje sakupljanje 30 000 potpisa za Narodnu inicijativu za narodnog poslanika

Komentari su isključeni na Počinje sakupljanje 30 000 potpisa za Narodnu inicijativu za narodnog poslanika

Aleksić: “Bačevićevo ministarstvo falsifikovalo dokumenta!”

Komentari su isključeni na Aleksić: “Bačevićevo ministarstvo falsifikovalo dokumenta!”

Sve ćemo znati za koji dan

Komentari su isključeni na Sve ćemo znati za koji dan

Izbori, izgleda, i dalje traju…

Komentari su isključeni na Izbori, izgleda, i dalje traju…

Izvršni organi Grada su izabrani

Komentari su isključeni na Izvršni organi Grada su izabrani

I definitivno – izbori na svim nivoima

Komentari su isključeni na I definitivno – izbori na svim nivoima

Akcija na Slobodištu

Komentari su isključeni na Akcija na Slobodištu

Konačni rezultat: SNS 158, SPS 44, DS 19, NDS 18, MANJINE 11

Komentari su isključeni na Konačni rezultat: SNS 158, SPS 44, DS 19, NDS 18, MANJINE 11

Create AccountLog In Your AccountSkip to content