Zajedno za Srbiju podržava raskid ugovora sa vlasnicima “TRAJALA”

Zajedno za Srbiju podržava raskid ugovora sa vlasnicima “TRAJALA”

Komentari su isključeni na Zajedno za Srbiju podržava raskid ugovora sa vlasnicima “TRAJALA”

 

20131120 zzs
Vesna Vesković, odbornica “Zajedno za Srbiju”

– Iako smo potpuno svesni vrlo loše situacije u privredi našeg grada i velike neizvesnosti koja čeka zaposlene u najvećoj kruševačkoj fabrici ukoliko dođe do raskida ugovora, “Zajedno za Srbiju” smatra da predmetni ugovor treba raskinuti i podržava inicijative i mere koje lokalni i republički organi preduzimaju u tom pravcu.- izjavila je na konferenciji za novinare Vesna Vesković, odbornica “Zajedno za Srbiju”

– Mišljenja smo da su država i grad tokom prethodnih godina mnogo učinili da se pomogne kupcu, odnosno rukovodstvu TRAJAL-a da postavi fabriku na zdrave noge i organizuje rad od koga bi nekoliko hiljada zaposlenih i njihove porodice mogli normalno da žive. Od samog privatizacionog ugovora iz 2006.godine koji je bio veoma povoljan za bugarsku firmu BRIKEL ,što se vidi i po kuporodajnoj ceni od 12 miliona evra, preko višegodišnje pomoći države u procesu realizacije socijalnih programa i investicionih obaveza preuzetih ugovorom, do konverzije dugova u trajni ulog države u kapital preduzeća – Republika i Grad Kruševac iskazivali su maksimalnu podršku većinskom vlasniku u nameri da se sačuvaju radna mesta i egzistencija velikog broja sugrađana koji žive od TRAJALA.-  kazala je Veskovićeva i nastavila – Nažalost, u proteklih sedam godina broj zaposlenih je skoro prepolovljen – smanjen je sa početnih 3500 na manje od 2000 radnika, više puta su odlagane i nisu do kraja realizovane obaveze od 25 miliona evra investicija, godinama nisu izmirivane obaveze prema državi i zaposlenima, tako da je krajem 2011.godine  TRAJAL dugovao državi oko 1,5 milijardi dinara na ime neplaćenih poreza i oko 850 miliona na ime neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.  Vlada RS i Penzioni fond su u oktobru 2011.g. taj ogromni dug preduzeća od oko 22 miliona evra konvertovali u trajni ulog države u kapital preduzeća i time realno relaksirali dalje poslovanje. Pored toga, početkom 2012.godine država je pomogla u dovođenju kompanije KUPER u Kruševac, od koje je BRIKEL naplatio 13 miliona evra na ime kupoprodaje fabrike guma.

Republika Srbija i grad Kruševac su sa 22 miliona evra konverzije duga i sa pomaganjem kod prodaje dela fabrike KUPERU za 13 miliona evra, jasno iskazali nastojanje da se privatizacioni ugovor otpoštuje i da preduzeće opstane i sačuvaju se radna mesta.  Međutim, u protekle dve godine preduzeće je nastavilo sa dotadašnjom praksom tako da danas TRAJAL duguje skoro 450 miliona dinara na ime doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje i skoro 190 miliona dinara na ime poreza.

– “Zajedno za Srbiju” smatra da se agonija preduzeća i zaposlenih mora prekinuti, da Vlada treba da raskine ugovor o privatizaciji, ali je neophodno da se odmah mobilišu svi državni resursi za pronalaženje strateškog partnera kako bi se izbegla sudbina drugih 14 preduzeća iz Kruševca čije su ugovori o privatizaciji raskinuti.Kad već govorimo o drugim neuspešnim i raskinutim privatizacijama u našem gradu, želim da naglasim da je, bez izuzetka, svaka od tih privatizacija sprovedena u vreme Vlade dr Vojislava Koštunice i u periodu kada je kruševačku vlast predvodio DSS,  a predsednik opštine, odnosno gradonačelnik bio Dragan Azdejković. Konkretno, kod privatizacije TRAJALA u tenderskoj komisiji je član delegiran ispred lokalne samouprave bio tadašnji gradski menadžer, a sadašnji pomoćnik gradonačelnika za finansije, gospodin Ćosić.- istakla je Vesna Vesković.

U periodu od  7. do 9. novembra širom Srbije su prikupljani potpisi građana koji podržavaju osnivanje nove političke partije “Zajedno za Srbiju”. Inicijativni odbori za osnivanje Stranke postoje u skoro 80 gradova i opština, među kojima Kruševac nije u tri najveća grada, ali je kruševački  Odbor prihvatio  zadatak da prikupi potpise u kvoti koja je bila treća po veličini u Srbiji. Najveći broj potpisa prikupljen je u Nišu i Šapcu, a odmah iza njih u Kruševcu. Više od 12.000 prikupljenih potpisa je juče predato nadležnim državnim institucijama koje imaju zakonski rok od 60 dana za upis u registar.Nova stranka bi zvanično trebalo da bude registrovana do kraja 2013. godine.

– Inicijativni odbor  u Kruševcu je imao lak zadatak jer smo naišli na veliko interesovanje i odziv građana koji su želeli da podrže osnivanje nove stranke. Razlozi zbog kojih nas sugrađani podržavaju su najpre ti da su ideja i program  buduće stranke koji se mogu definisati kroz slogan “Samouprava, solidarnost,Evropa” prihvatljivi i bliski većini sugrađana, ali postoji bar još jedan razlog. Sugrađani veruju članovima i aktivistima Inicijativnog odbora “Zajedno za Srbiju” u Kruševcu jer se radi o ljudima koji uživaju ugled u svom okruženju.- rekla je Vesna Vesković dodajući da je u Kruševcu prikupljeno 650 potpisa za regsitraciju nove političke stranke.

Slaviša Milenković

Povezani sadržaji

Siledžije ne posustaju

Komentari su isključeni na Siledžije ne posustaju

Da li ovo sluti na nešto, ili se opet varam…?

Komentari su isključeni na Da li ovo sluti na nešto, ili se opet varam…?

Istraživanje Centra za demokratiju i razvoj: Za SNS bi glasalo 43,5 odsto birača!

Komentari su isključeni na Istraživanje Centra za demokratiju i razvoj: Za SNS bi glasalo 43,5 odsto birača!

Četvrtina Kruševljana u političkim strankama

Komentari su isključeni na Četvrtina Kruševljana u političkim strankama

Vesna Vesković o rodnoj ravnopravnosti

Komentari su isključeni na Vesna Vesković o rodnoj ravnopravnosti

I definitivno – izbori na svim nivoima

Komentari su isključeni na I definitivno – izbori na svim nivoima

Konferencija za medije u ZZS

Komentari su isključeni na Konferencija za medije u ZZS

Izbori, izgleda, i dalje traju…

Komentari su isključeni na Izbori, izgleda, i dalje traju…

Create AccountLog In Your AccountSkip to content