ISTRAŽIVANJE “EVROKONTAKTA”: Kako žive u Velikom Šiljegovcu, Mačkovcu i Velikoj Kruševici?

ISTRAŽIVANJE “EVROKONTAKTA”: Kako žive u Velikom Šiljegovcu, Mačkovcu i Velikoj Kruševici?

ISTRAŽIVANJE “EVROKONTAKTA”: Kako žive u Velikom Šiljegovcu, Mačkovcu i Velikoj Kruševici?

Komentari su isključeni na ISTRAŽIVANJE “EVROKONTAKTA”: Kako žive u Velikom Šiljegovcu, Mačkovcu i Velikoj Kruševici?

Udruženje ‘’Evrokontakt’’  nedavno je uradilo mini istraživanje u tri sela na području Grada Kruševca sa ciljem da prikaže život na selu, ljude u njima, kao i najvažnije probleme sa kojima se suočavaju.

Veliki Šiljegovac je prepoznatljiv po rasadnicima
Veliki Šiljegovac je prepoznatljiv po rasadnicima

Kriterijum za odabir sela bio je udaljenosti od grada, tako da je izbor pao na selo Velika Kruševica kao selo najbliže gradu (6 km), zatim selo koje ima srednju udaljenost od grada Mačkovac (12 km) a kao najudaljenije selo odabrali smo Veliki Šiljegovac (25 km), pored udaljenosti ova 3 sela se nalaze na različitim stranama u odnosu na Grad Kruševac.

Ono što je zajedničko za sva sela jeste velik odliv stanovništa, naročito radno sposobnog stanovništva, zatim problemi sa kanalizacijom, a obnova putne infrastrukture je svuda aktuelna tema”, ističe Jelena Milutinović, aktivistkinja Udruženja “Evrokontakt”.

Velika Kruševica i Mačkovac nemaju ambulantu ni apoteku a ne rade ni mesne kancelarije. Velika Kruševica je nema uopšte a u Mačkovcu sekretar dolazi tri puta sedmično iz susednog sela Globoder, tako da meštani preglede kod lekara, po lekove i za određene administrativne poslove moraju ići u drugo selo ili Kruševac. Velika Kruševica nedeljom nema nijednu autobusku liniju do Kruševca.

Zgrada Doma kulture u Velikom Šiljegovcu
Zgrada Doma kulture u Velikom Šiljegovcu

“Sa školama je različita situacija, Veliki Šiljegovac ima osmogodišnju osnovnu školu i srednju poljoprivrednu školu, dok Mačkovac i Velika Kruševica imaju četvorogodišnju osnovnu školu sa veoma malo učenika. Ove godine su u prvi razred upisana samo dva đaka u Mačkovcu, četvoro u Velikoj Kruševici i 21 u Velikom Šiljegovcu, što veoma konkretno govori o problemu nestajanja stanovništva ne samo u navedenim selima”, dodaje Milutinovićeva.

U Mačkovcu i Velikoj Kruševici stanovnici se pretežno bave poljoprivredom, a u Velikom Šiljegovcu stočarstvom i rasadništvom zimzelenih sadnica

“Društveni život u selima je veoma siromašan, Primetno je da su objekti domova kulture, koji su bili centri okupljanja meštana, sada uglavnom neuslovni, naročito u Mačkovcu i Velikoj Kruševici, dok je u Velikom Šiljegovcu veliki deo objekta Doma kulture pretvoren u poslovni prostor. Meštani se uglavnom viđaju i druže po kućama i kafanama, često i ispred lokalnih prodavnica. Sva tri sela imaju aktivne fudbalske klubove i udruženja lovaca, dok je u Velikom Šiljegovcu aktivno kulturno-umetničko društvo”, nabraja Jelena Milutinović i nastavlja.

Tabla na ulazu u Veliku Kruševicu
Tabla na ulazu u Veliku Kruševicu

Napomenula bih da je karakteristično za meštane sva tri sela da su dosta vezani za Crkvu. U svakom selu postoji bar po jedan sakralni objekat, sveštenici su veoma poštovani i hramovi su dosta posećeni.
Stanovnici sela su ponosni na svoja sela ističući da su starija i od samog Kruševca (Mačkovac i Velika Kruševica). Narodno predanje kaže da su se u Mačkovcu kovali najbolji mačevi za vojsku kneza Lazara, da su u Velikoj Kruševici bili vinski podrumi kneza Lazara, dok Šiljegovčani sa ponosom ističu da je Veliki Šiljegovac svojevremeno imao status opštine“.

Sve podatke koje smo na terenu prikupili, uz obilje fotografija koje je naš saradnik napravio, prosledili smo Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju koje će prikupljeno da obradi i prezentuje javnosti. Nadamo se da će u budućnosti donatori prepoznati značaj našeg rada i pomoći nam da u budućnosti pomognemo meštanima ovih ali i drugih sela da reše neki svoj značajan problem i podignu kvalitet života u svojim zajednicama“, zaključuje Jelena Milutinović.

Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta Nacionalne koaliicija za decentralizaciju pod nazivom “Naše mesto u Srbiji“. koji je odobren za finansiranje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“ koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative iz Beograda.

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

EKONOMSKI POLOŽAJ I SLOBODA MEDIJA: Ko plaća taj i uređuje!

Komentari su isključeni na EKONOMSKI POLOŽAJ I SLOBODA MEDIJA: Ko plaća taj i uređuje!

Savet za štampu – saopštenje

Komentari su isključeni na Savet za štampu – saopštenje

NASILJE NAD ŽENAMA: Kako zaustaviti i kazniti nasilnike?

Komentari su isključeni na NASILJE NAD ŽENAMA: Kako zaustaviti i kazniti nasilnike?

Ćirilica u Evropi nije problem

Komentari su isključeni na Ćirilica u Evropi nije problem

Mali rečnik medijske pismenosti

Komentari su isključeni na Mali rečnik medijske pismenosti

RAD POD STALNIM PRITISKOM: Lokalni novinari izloženi ozbiljnim rizicima po bezbednost

Komentari su isključeni na RAD POD STALNIM PRITISKOM: Lokalni novinari izloženi ozbiljnim rizicima po bezbednost

Dokaz da će svet sutra prestati da postoji!

Komentari su isključeni na Dokaz da će svet sutra prestati da postoji!

Analiziramo obećanja političara: Snimanje serije o Nemanjićima u okolini Trstenika

Komentari su isključeni na Analiziramo obećanja političara: Snimanje serije o Nemanjićima u okolini Trstenika

Hibridni pristup privatnosti: Harmonizacija sigurnosti i inovacije

Komentari su isključeni na Hibridni pristup privatnosti: Harmonizacija sigurnosti i inovacije

Srbija, Evropa i GMO

Komentari su isključeni na Srbija, Evropa i GMO

Kako Google zna sve o meni?

Komentari su isključeni na Kako Google zna sve o meni?

Algoritmi i “soba odjeka”

Komentari su isključeni na Algoritmi i “soba odjeka”

Create AccountLog In Your AccountSkip to content