Kako su u Brusu delili novac za javno informisanje?!

Kako su u Brusu delili novac za javno informisanje?!

Kako su u Brusu delili novac za javno informisanje?!

Komentari su isključeni na Kako su u Brusu delili novac za javno informisanje?!

U poslednje tri godine Opština Brus je za sufinansiranje projekata kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja podelila 14 miliona dinara.

Većina konkursa se odvijala pod čudnim okolnostima, a novac su dobijali dobro poznati aplikanti koji se često nisu trudili ni da promene nazive svojih projekata.

Opština Brus je 2016. godine za sufinansiranje projekata kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja opredelila 2.000.000 dinara, da bi 2017. godine taj iznos utrostručila i podelila 6.000.000 dinara. Isti iznos, 6.000.000 dinara, podeljen je i ove godine što je značajna suma imajući u vidu veličinu i ekonomsku snagu ove male komune.

Najviše novca, 3.800.000 dinara, dobila je RTV Kruševac. Medijska kuća koja je u vlasništvu kruševačkog biznismena Radoice Milosavljevića je 3.000.000 dinara, po 1.000.000 svake godine dobila za projekat “Bruska hronika”, dok je 800.000 dobila 2017. godine za projekat “Turistički biseri opštine Brus – dobrobit za celu zajednicu” koji je realizovan na radiju.

Na drugom mestu po visini prihoda na medijskim konkursima je “Zdravić press” doo,  odnosno list “Rasina press” i istoimeni portal. Ova medijska kuća je za tri godine prihodovala 2.800.000 dinara iz budžeta opštine Brus.

Interesantno je da je “Zdravić press” na svim konkursima učestvovao sa gotovo identičnim projektima. “Profesionalno informisanje građana opštine Brus” bio je naziv projekta 2016. godine, “Pravovremeno informisanje građana opštine Brus” 2017. godine, a “Objektivno informisanje građana opštine Brus” 2018. godine.

Medijska kuća “Old partners” iz Brusa inkasirala je iz lokalnog budžeta 2.611.000 dinara na projektima za 2017. i 2018. godinu. Prema podacima iz registra u vlasništvu “Old partners” nalazi se portal “Stvarnost on line”.

Zanimljivo da je “Old partners” registrovan decembra 2016. godine, “Stvarnost on line” je upisan u Registar medija 18.01.2017. godine, a samo dva meseca kasnije dobili su 1.576.000 dinara na konkursu, što je više od četvrtine ukupnog iznosa koji je deljen.

Kao vlasnik i odgovorno lice “Old partners” upisana je Natalija Moskovljević Miletić koja je do 2015. godine i privatizacije bila direktorka RTV Brus.

Nazivi projekata za koje je “Old partners” dobio sredstva su “Bruska stvarnost”, “Zapisi u potkopaoničkim selima” i “Ženska ljudska prava – perspektiva rodne ravnopravnosti” – 2018. godine, odnosno “Bruska stvarnost i rodna ravnopravnost”, “Bruska stvarnost na dlanu” i “Zapisi iz potkopaoničkih sela” 2017. godine.

RTV Brus je za projekte koji treba da se realizuju na televiziji i radiju ove godine dobila 1.890.000 dinara. Ovu medijsku kuću je 2015. godine, za 10.200 evra, kupio Radoica Milosavljević.

Prema podacima iz REM Televizija Brus je dozvolu za emitovanje dobila 20.02.2018. godine, a konkurs opštine Brus je objavljen tri dana kasnije.

Među aplikantima koji redovno dobijaju sredstva na konkursima za javno informisanje u opštini Brus su i “Atom zona” iz Razbojne (750.000), Info centar Žiljci (685.000) i Albos Kruševac (700.000).

“Atom zona” iz Razbojne je 2016. godine dobila 150.000 za projekat “Objektivno radijsko informisanje građana opštine Brus”, a 2017. i 2018. godine za projekte identičnog naziva “Radijsko informisanje građana opštine Brus”.

Prema podacima iz Registra medija “Radio zona 96,0”, čiji je vlasnik “Atom zona” doo, je registrovan 20.02.2018. godine, pa ostaje nejasno kako je mogao da dobije sredstva u prethodne dve godine.

Jedini aplikant čije je sedište van Rasinskog okruga, a koji je dobio sredstva od opštine Brus je Medija centar doo Beograd koji je 2017. godine inkasirao 224.000, a 2018. godine 340.000 dinara. Osnivač Medija centra je Nezavisno udruženje novinara Srbije čiji je generalni sekretar Svetozar Raković u prethodne dve godine bio član, odnosno predsednik komisije za dodelu sredstava na javnom konkursu.

Inače,  sve konkurse kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u opštini Brus u poslednje tri godine pratile su razne kontraverze, od netransparentnog imenovanja članova komisije, učešća opštinskih službenika u radu komisije, izostanka obrazloženja za prihvaćene i odbijene projekte do “skrivanja” informacije o dodeli sredstava.

Izvor: krusevacpress.com

Rasinski parlament

Povezani sadržaji

Kreiranje medijskih sadržaja primenom veštačke inteligencije

Komentari su isključeni na Kreiranje medijskih sadržaja primenom veštačke inteligencije

Novi vidovi komunikacije mladih – Internet sleng

Komentari su isključeni na Novi vidovi komunikacije mladih – Internet sleng

Srbija, Evropa i GMO

Komentari su isključeni na Srbija, Evropa i GMO

‘Curenje’ podataka u medije i zaštita privatnosti

Komentari su isključeni na ‘Curenje’ podataka u medije i zaštita privatnosti

Predstavljeni rezultati projekta “Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu?”

Komentari su isključeni na Predstavljeni rezultati projekta “Ko je ko u lokalnoj vlasti u Rasinskom okrugu?”

Problem – veštačka inteligencija radi ono što tražimo

Komentari su isključeni na Problem – veštačka inteligencija radi ono što tražimo

Za bolju informisanost mladih Roma i Romkinja

Komentari su isključeni na Za bolju informisanost mladih Roma i Romkinja

Evropski pokret u Srbiji organizovao drugu obuku za novinare u okviru projekta “Evropa za mene”

Komentari su isključeni na Evropski pokret u Srbiji organizovao drugu obuku za novinare u okviru projekta “Evropa za mene”

Pozorišna istorija: predstava “Tvrđava”

Komentari su isključeni na Pozorišna istorija: predstava “Tvrđava”

Kritički odnos u svetu savremenih informacija

Komentari su isključeni na Kritički odnos u svetu savremenih informacija

Šerenting – roditelji i deca na Internetu

Komentari su isključeni na Šerenting – roditelji i deca na Internetu

SUMA SUMARUM: Najviše novca za medije u vlasništvu Radoice Milosavljevića

Komentari su isključeni na SUMA SUMARUM: Najviše novca za medije u vlasništvu Radoice Milosavljevića

Create AccountLog In Your AccountSkip to content