Pet trikova za zaštitu telefona od hakovanja – učinite svoj pametni telefon sigurnijim

Pet trikova za zaštitu telefona od hakovanja – učinite svoj pametni telefon sigurnijim

Pet trikova za zaštitu telefona od hakovanja – učinite svoj pametni telefon sigurnijim

Komentari su isključeni na Pet trikova za zaštitu telefona od hakovanja – učinite svoj pametni telefon sigurnijim

Svakog dana nosimo sa sobom veliki broj vrlo osetljivih ličnih podataka – na svojim pametnim telefonima. Možemo li da se zaštitimo od hakera i malvera jednom za sva vremena? Odgovor koji će nas sve šokirati je: ne! Na žalost, hakeri neprekidno napreduju u ovoj igri. I sve jedno je da li govorimo o običnim lopovima ili špijunima koje sponzoriše država ili neka kompanija.

Jedan primer: bilo koje otkrivanje ranjivosti u operativnom sistemu telefona (iOS ili Android, sve jedno je) hakeri će iskoristiti da upadnu u uređaje. Najčešće preko nekog sajta koji je napravljen sa zlonamernim fajlovima. Otvaranje takvog sajta pretraživačem sa vašeg pametnog telefona može biti dovoljno da se “zarazite” nekim od virusa ili malvera. Zastrašujuće, zar ne…?

Nije moguće zaštiti telefon od baš svakog mogućeg malvera i to je ono što nikada ne možete isključiti u potpunosti. Ali, bar možete učiniti hakerima posao što je moguće težim. Ovde vam dajemo pet trikova i preporuka za zaštitu podataka na pametnim telefonima.

Ažurirajte svoj operativni sistem i aplikacije

Kompanije neprekidno ažuriraju softver. Nekad je to i iz estetskih razloga, ali najčešće se radi o bezbednosti. Nove verzije sprečavaju upade hakera i čuvaju vaše podatke. Takođe, ta ažuriranja otklanjanju i novootkrivene slabosti maksimalno zagorčavajući život onima koji imaju zle namere. Dakle, kad se radi o zaštiti vašeg uređaja, prvi korak je uvek isti: instalirajte sve nove verzije softvera čim postanu dostupne. To najviše važi za operativne sisteme (bilo iOS, bilo Android), ali i za sve aplikacije koje koristite. Ovo, naravno, važi i za računare. Poznato je da, po nekad, ažuriranja mogu biti vrlo dosadna, posebno ako se radi o promenema interfejsa na koji ste se navikli. Ali, vodite računa o sledećem: ogroman deo uspešnih hakerskih napada je zasnovan na ranjivostima sistema koje su već mogle biti otklonjene ažuriranjem. Nepogodnosti ažuriranja nikako ne opravdavaju ostavljanje vrata za hakere otvorenim.

Izbegavajte javni WiFi

Verovatno svi znaju sve o ovome, ali se to nikako ne može previše puta istaći. Javni besplatni WiFi je vrlo popularan kada se radi o krađi vaših podataka. Jednom kad se konektujete, teoretski svako u blizini može da vidi šta radite onlajn. Dobro, ne baš svako… I za tako nešto je potreban poseban softver i veština. Ali, mesta sa velikom gužvom (aerodromi, autobuske ili železničke stanice…) predstavljaju opasnost koja se ne sme zanemarivati. Mnogi su na takvim mestima postali žrtve. To može biti posebno uznemirujuće ako ste na odmoru ili poslovnom putovanju. Pametni kriminalci mogu da postave svoj sopstveni WiFi koji je napravljen tako da izgleda kao zvanična mreža hotela ili prevoznika. A iskušenje za korišćenje takvih mreža je uvek veliko: brži su od konekcije vašeg telefona i besplatno je. Ipak, ako niste 100% sigurni da je WiFi konekcija pouzdana – nemojte se konektovati na takvu mrežu. Ili, ako ništa drugo, koristite VPN alate. Oni preusmeravaju vašu komunikaciju kroz privatne šifrovane kanale. Tako da, ako neko i prati vaš Internet saobraćaj, neće moći da vidi šta radite. Takve aplikacije su, npr. ExpressVPN, CyberGhost, Private Interet Access ili PrivateVPN.

Pazite odakle preuzimate aplikacije

Ovo je posebno važno za korisnike Androida. Android je softver otvorenog koda, i ima opciju preuzimanja aplikacija i van Google Play-a. A aplikacije su popularan “trojanski konj” i način da hakeri dospeju do vaših podataka. Dakle: preuzimajte aplikacije od treće strane (van Google Play-a) isključivo ako ste potuno sigurni da su one legitimne i čiste. Sve aplikacije koje nudi Google Play su proverene. Isto ide i za Apple store. Ali, ako aplikacija nije ažurirana više od dve godine, ona isto predstavlja bezbednosni rizik. Ili, ako aplikacija traži dozvole koje nisu neophodne za njeno funkcionisanje – to je još jedna opcija za hakerski upad.

Koristite ugrađene opcije zaštite uređaja

U slučaju da to niste znali, čak i u slučaju da vam je pametni telefon ukraden, možete biti sigurni da su vam podaci zaštićeni. Jedna od mogućnosti je da podesite svoj telefon tako da obriše sve podatke u slučaju da je unos šifre bio neuspešan određeni broj puta. Ako to izgleda po malo preterano i drastično, i Apple i Google nude opciju “pronađi moj uređaj” (Find My Device: https://www.google.com/android/find). Kad se prijavite, ta opcija može da locira vaš telefon na mapi i da ga zaključa ili obriše podatke na daljinu. Do ove opcije se može doći preko vašeg Google ili Apple naloga. Takođe, možete učiniti i da telefon zazvoni – što je korisno da skrene pažnju lopova. Ili, onda kad ste izgubili telefon u kući.

Lozinke (šifre)

Pretpostavićemo da ne koristite 1234 kao šifru za otključavanje svog uređaja. Ipak, postoje neke stvari koje su posebno važne za pametne telefone. Prva je ova: ne ostavljajte otključane svoje onlajn servise (usluge). Priznaćemo, automatsko prijavljivanje je vrlo pogodna stvar, posebno na pametnim telefonima. Ukucavanje šifre na malim ekranima može biti stvarno zamorno i neprijatno. Ali, to je i velika mogućnost da hakeri otvore vaš pretraživač i pristupe svim vašim onlajn nalozima. Idealno bi bilo da ne koristite opciju automatskog prijavljivanja na svom uređaju. Ali, ako baš morate, onda to radite koristeći neku aplikaciju koja će služiti za prijavljivanje glavnom šifrom i onda treba da vodite računa samo o toj jednoj šifri. Takve su npr. Bitwarden, LastPass, Dashlane ili Myki.

Takođe, nemojte koristiti istu šifru za više od jedne apikacije ili usluge. Jer, ako neko sazna tu jednu šifru, može je iskoristiti za sve što vam je važno.

Još jedan savet za kraj. Kad podešavate odgovor na sigurnosna pitanja, pametno je da taj odgovor unesete namerno pogrešno. Zvuči vam čudno? Pa, i nije baš tako… Jer, na ona standardna pitanja koja vam se nude (ime najboljeg prijatelja u školi, ime prvog kućnog ljubimca ili sl.) hakeri lako mogu da pronađu tačan odgovor. Najčešće na vašim profilima na društvenim mrežama. A onda imaju širom otvorena vrata i dobijaju mogućnost da promene šifru ili krenu da hakuju po vašim nalozima. Dakle, u ovom slučaju je pametno slagati! Jedina mana ovakvog pristupa je što morate da upamtite taj lažni odgovor.

Sve ovo o čemu smo napred govorili vas ne može zaštiti od baš svih cyber kriminalaca koji postoje. Ali, bar će ih ozbiljno omesti u nameri da ukradu vaš identitet, podatke ili novac, odnosno, prilično detaljno vam upropaste život.

Razmislite još jednom šta vi radite za zaštitu svojih uređaja i svojih podataka. I razmislite da li je to dovoljno. Ako ste svesni činjenice da nije dovoljno, potrudite se i promenite svoje navike. Digitalna bezbednost je izuzetno važna.

Projektni tim

Povezani sadržaji

Bezbednost mladih na Internetu je važna

Komentari su isključeni na Bezbednost mladih na Internetu je važna

Kako unaprediti digitalnu bezbednost i privatnost

Komentari su isključeni na Kako unaprediti digitalnu bezbednost i privatnost

“Koreni” Dobrice Ćosića na sceni Kruševačkog pozorišta

Komentari su isključeni na “Koreni” Dobrice Ćosića na sceni Kruševačkog pozorišta

Softveri za prepoznavanje osoba – kako AI menja igru

Komentari su isključeni na Softveri za prepoznavanje osoba – kako AI menja igru

Srbija, Evropa i GMO

Komentari su isključeni na Srbija, Evropa i GMO

Tamna strana Vikipedije

Komentari su isključeni na Tamna strana Vikipedije

Kreiranje medijskih sadržaja primenom veštačke inteligencije

Komentari su isključeni na Kreiranje medijskih sadržaja primenom veštačke inteligencije

Zašto bi deca trebalo da uče programiranje?

Komentari su isključeni na Zašto bi deca trebalo da uče programiranje?

Ćirilica u Evropi nije problem

Komentari su isključeni na Ćirilica u Evropi nije problem

Emodži kao novo globalno sredstvo komunikacije

Komentari su isključeni na Emodži kao novo globalno sredstvo komunikacije

Video nadzor i korišćenje sistema za automatsko prepoznavanje lica

Komentari su isključeni na Video nadzor i korišćenje sistema za automatsko prepoznavanje lica

Uloga Narodne skupštine u unapređenju zaštite podataka o ličnosti

Komentari su isključeni na Uloga Narodne skupštine u unapređenju zaštite podataka o ličnosti

Create AccountLog In Your AccountSkip to content