Sakrivene reklame i moć influensera

Sakrivene reklame i moć influensera

Sakrivene reklame i moć influensera

Komentari su isključeni na Sakrivene reklame i moć influensera

Preko milion dolara za samo jedan post! Tolike honorare su oglašivači spremni da plate najpopularnijim influenserima na svetu za samo jednu objavu koja će preporučiti neki proizvod ili uslugu. Sama reč “influenser” postala je u poslednje vreme toliko sveprisutna da joj je značenje skoro izbledelo. Influenser može biti u isto vreme i uvreda, ali i inspiracija, budućnost marketinga, ali i ozbiljna glavobolja brižnih roditelja širom sveta.

Kako je nastalo zanimanje o kome danas sanjaju milioni mladih na planeti? Odgovor leži u samim počecima svetske Internet mreže. Sve je počelo na forumima. Rane devedesete godine i tek stvoreni onlajn svet utirale su put industriji čija se vrednost danas meri milijardama dolara. Forumi su omogućili ljudima širom sveta da jednostavno, lako i brzo razmenjuju informacije i iskustva. Oni koji su bili aktivniji, i oni koji su delili kvalitetnije informacije, ili oni koji su na neki način osvajali simpatije drugih učesnika u diskusijama, kroz vreme su stekli ozbiljan uticaj u svetu Internet foruma. Vrlo brzo su to uočili i oglašivači. Put do astronomskih honorara počeo je od simboličnih poklona. Početkom dvehiljaditih kompanija Mindcomet počela je da daruje moderatore foruma i popularne MySpace korisnike poklon karticma i bonovima u zamenu za promociju.

Sa nastankom blogova i društvenih mreža ovakva vrsta saradnje je procvetala. Poklone su počeli da zamenjuju sve veći i veći novčani iznosi. Internet zajednica se razbesnela na ovo saznanje. Ipak, trend se nije mogao više zaustaviti…

U današnje vreme kultura influensera u velikoj meri i vrlo tesno je povezana sa konzumerističkim društvom. Influenseri imaju moć da utiču na druge, i to pre svega kad je reč o odlukama šta će se kupiti. Za razliku od tradicionalnog marketinga u mejnstrim medijima, odnos korisnika prema promoteru nekog proizvoda ili usluge je prijateljski. Publika koja prati influensera ima utisak da ga dobro poznaje. Što su njegove poruke neposrednije i manje zvanične, to je veća njihova efikasnost. To potvrđuju i istraživanja koja su sprovedena. Konzumenti više veruju preporukama proizvoda koje dobiju od prijatelja, nego iz nekih drugih izvora (sa bilborda, iz štampe…).

Moralna dilema plaćenih oglasa o kojima je reč aktuelna je i danas. Ako ste nečije poverenje stekli deleći svoje znanje i iskustvo, ili čak informacije iz privatnog života, da li je u redu da mu preporučujete koje sami možda niste probali, samo zato da biste dobro zaradili na tome?

Svako od nas se na Internetu ponaša na sebi svojstven način. Neki prate samo zvanične sajtove kompanija i institucija, i ne zanimaju ih pojedinci, jer misle da tako dobijaju najpouzdanije informacije. Neki od nas influensere prate iz drugih razloga: zanimljivi video snimci, fotografije ili tekstovi, a manje zbog samog sadržaja koji se promoviše. Ipak, odgovor se krije u informisanosti onih kojima je neka poruka namenjena. Preporuka nekoh proizvoda sasvime je u redu, sve dok je konzument nedvosmisleno obavešten o tome da je u pitanju plaćeni oglas.

Kad su se pojavile društvene mreže, forumi su izgubili primat u popularnosti. Forumi više ne generišu influensere. Ipak, Internet još uvek nudi opcije za slobodnu razmenu znanja i informacija. Navešćemo primer: Facebook grupa “Nauka” u kojoj su članovi mogli da postavljaju pitanja epidemiolozima o virusu korona od samog početka pandemije u našoj zemlji. Napredak nauke neminovno dovodi do povećanja jaza između nauke i opšte populacije. Premošćavanje tog jaza je bila ideja koja stoji iza pomenute Facebook grupe. Grupa je omogućila stručnjacima koji to žele da objasne osnovne koncepte zainteresovanim laicima. Grupa se trudi da ima sve više stručnjaka koji vole da stalno pišu i da imaju nove teme.

Na Internetu svako može da objavljuje informacije. I zato je sve teže naći izvore kojima se može verovati. Pre nego što bilo kome poklonite svoje poverenje treba da se zapitate:
– Ko deli ove informacije?
– Kakve su njegove kvalifikacije?
– Da li postoji namera da se utiče na vašu odluku?

Naučite što više o medijima i budite digitalno pismeni. To je jedini način da svoje odluke formirate na osnovu pravih informacija.

Projektni tim

Povezani sadržaji

Koliko je održiv naš digitalni način života?

Komentari su isključeni na Koliko je održiv naš digitalni način života?

Bezbednost mladih na Internetu je važna

Komentari su isključeni na Bezbednost mladih na Internetu je važna

Digitalni identitet

Komentari su isključeni na Digitalni identitet

Vreme izolacije i mogućnosti za digitalnu šetnju

Komentari su isključeni na Vreme izolacije i mogućnosti za digitalnu šetnju

Strategije algoritamske pismenosti

Komentari su isključeni na Strategije algoritamske pismenosti

Kontrola primene i etička upotrebe veštačke inteligencije

Komentari su isključeni na Kontrola primene i etička upotrebe veštačke inteligencije

Šerenting – roditelji i deca na Internetu

Komentari su isključeni na Šerenting – roditelji i deca na Internetu

Zašto bi deca trebalo da uče programiranje?

Komentari su isključeni na Zašto bi deca trebalo da uče programiranje?

Hoće li čvarci, pihtije i kavurma preživeti srpski ulazak u EU?

Komentari su isključeni na Hoće li čvarci, pihtije i kavurma preživeti srpski ulazak u EU?

Video nadzor i korišćenje sistema za automatsko prepoznavanje lica

Komentari su isključeni na Video nadzor i korišćenje sistema za automatsko prepoznavanje lica

Kako unaprediti digitalnu bezbednost i privatnost

Komentari su isključeni na Kako unaprediti digitalnu bezbednost i privatnost

Dokaz da će svet sutra prestati da postoji!

Komentari su isključeni na Dokaz da će svet sutra prestati da postoji!

Create AccountLog In Your AccountSkip to content